Home / USAHAWAN / Jual Telur, Tahan Penyakit Antara Sebab Ram4i Pilih Mentern4k Itik Berb4nding Ay4m

Jual Telur, Tahan Penyakit Antara Sebab Ram4i Pilih Mentern4k Itik Berb4nding Ay4m

tik Telur, untuk kawasan seluas 6,000 kaki persegi boleh diternak 2,000 ekor itik. Kadar telu’rnya ialah 75% jadi akan dapat hasil sebanyak 1,500 biji telur sehari.

Itik telur bertelur seti’ap hari jika tidak s+ress dan diberi makanan dengan kadar yang tepat dengan jangkahayat dua tahun ke tiga tahun.

Jika dijual dengan harga 70sen sebiji maka hasil harian adalah RM1,050 bersam’aan dengan RM31,500 sebulan.

Jika diasinkan menja’di telur itik masin dan dijual pada harga RM1 sebiji maka hasil bulanan akan menja’di RM45,000.

Harga jualan bergan’tung pada kawasan dan kepandaian masing-masing. Nak senang kerja jual pada pemborong, nak dapat lebih sikit jual sendiri, nak lagi lebih proseskan jadi produk, kalau ada kepakaran dan keupay’aan boleh je eksport ke pasaran Singapura dan China.

Kos makanan, kos pekerja, risiko serang4n penyakit adalah bergantung kepada pengurusan dan ilmu mas’ing-masing. Disinilah pentingnya perancangan awal, ilmu, strategi dan pengalaman.

Yang nak jimat dan bijak akan usahakan pembuatan maka’nan ternakan sendiri tanpa bergantung 100% pada dedak dimana 70% kos ternakan datangnya daripada makanan dan ianya boleh diturunkan sehin’gga 5% dengan hanya menggunakan sisa buangan pasar, sisa ikan h4n’cur pasar, sisa kulit udang, sisa kulit siput, sisa buangan sayur h4ncur, sisa hampas jus buah serta sisa makanan kedai makan.

Jika itik sudah tidak produktif bertelur, itik boleh dijual sebagai itik pencen dengan harga boleh mence’cah sehingga RM25 seekor dan boleh mendapat pulangan modal kembali sebanyak RM50,000 untuk pusingan seterusnya.

Nak dapat harga jual itik penc’en macam tu kena panjang akal sikitlah fikirkan macam mana, nak mudah kerja memang jual borong harga bawah RM10.

Kalau ada tan’ah dua ekar , boleh dimuatkan 20,000 ekor itik petelur, satu rumah pekerja, satu stor maka’nan, satu rumah proses dan sembel1han, kawasan dalam boleh dijaga oleh angsa dan kawasan sekeli’ling yang akan dijaga oleh 4 ekor anjing rootweiler terlatih.

Semoga bermanfaat untuk tata’pan semua. Kepada yang ingin bermula semoga berjaya, jangan lupa kira sekali kos-kos lain yang berkaitan kerana semua bidang dan perniagaan ada kejay’aan, kesulitannya dan cabaran yang tersendiri.

Mudah-mudah’an semua urusan anda dipermudah’kan.

Penulis adalah tuan Wan Mohd Saufiee seorang penternak ber’jaya.

About admin2

Check Also

Kenaikan el4un lembaga pengarah FGV wajar, tak naik seki4n lama – Felda

KUALA LUMPUR: Semakan elaun lembaga pengarah FGV Holdings Berhad (FGV) disifatkan wajar kerana setelah sekian …

Leave a Reply

Your email address will not be published.