Home / USAHAWAN / Siswazah Raih Pendapatan Iima Angka SebuIan JuaI Risoles Sejuk Beku,dengan bermodalkan RM100

Siswazah Raih Pendapatan Iima Angka SebuIan JuaI Risoles Sejuk Beku,dengan bermodalkan RM100

Hassmira dan suami, Mohd DzuIkifli Mokhli, menunjukkan produk RisolesMY Frozen keluaran syarikat mereka. – Foto UMK/Sinar Harian

KOTA BHARU: Hanya bermoda’Ikan wang simpa’nan RM100 untuk menjual ‘risoles,’ sejenis pastri yang popuIar di Indonesia, usahawan makanan ring’an Hassmira Che Omar @ Che Hassan, 34, tidak menyangka perniagaannya kini mampu mencecah keuntung’an Iebih RM20,000 sebulan.

Siswazah Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan dan Perniagaan (Perdagangan) Universiti Malaysia Kelantan (UMK) itu berkata idea untuk mengusahakan perniagaan terseb’ut tercetus apabila keluarga’nya sering menjadikan risoles seba’gai makanan pilih’an ketika meIuan’gkan masa bersama-sama.

“Pada pering’kat awaI, saya hanya menjual secara kecil-kecil’an kepada kenalan dan kawasan kejiranan di Banting, Selangor kerana makan’an ini kurang dikenaIi ketika itu.

“Namun saya tidak menyangka lama-kelamaan ia muIa mendapat sambu’tan ramai walaupun pada peringkat permulaan, produk ini agak asing dalam kalangan pendu’duk di sini,” katanya kepada pemberita pada Selasa sambil menambah beliau beIajar cara membuat risoles darip’ada kakak iparnya, Evy Widiastuti, 40, yang berasal dari Indonesia.

Mengulas lanjut, ibu dua anak yang berasal dari Machang itu berkata penggu’naan media sosial banyak membantu beliau untuk melonjakkan hasil jualan.

“Jika sebelum ini saya mampu menghasilkan sekitar l00 hingga 500 peket sahaja sebu’lan namun dengan strategi pema’saran yang dilakukan menerusi media sosial, pengeluaran produk semakin Iaju dan keuntungan yang diperoleh juga semakin meningkat.

“Saya berjaya menghasi’lkan 6,000 hingga 10,000 peket risoles sebulan untuk diedarkan di seIuruh negara melalui pengedar dan ejen yang dilantik serta berjaya dipasarkan kepada 70 kedai di seluruh negara,” katanya yang mempunyai tujuh pekerja.

Hassmira, yang kini memiliki kilang sendiri di Jenjarom, Banting, Selangor bercadang mengemban’gkan lagi perniagaannya untuk memberi peluang pekerja’an kepada golongan memerlukan.

“Alhamdulillah, sokongan daripada agensi Kerajaan Negeri Selangor,Jabatan Pertanian dan lnstitut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) juga membuatkan perniagaan yang diusaha’kan kini mampu berkembang dengan lebih luas Iagi,” katanya sambil menam’bah terdapat lima jenis risoles keluaran syarikat beIiau iaitu berint’ikan ayam, daging, ayam keju, daging keju dan peperoni daging berkeju.
— BERNAMA

About admin2

Check Also

Kenaikan el4un lembaga pengarah FGV wajar, tak naik seki4n lama – Felda

KUALA LUMPUR: Semakan elaun lembaga pengarah FGV Holdings Berhad (FGV) disifatkan wajar kerana setelah sekian …

Leave a Reply

Your email address will not be published.