Home / Semasa / Terlalu Manja Dan Banyak ‘Demand’, Elak Dari Jadi Calon Interviu Yang ‘Confirm’ Kena ‘Reject’ Seperti Ini | MyBlog

Terlalu Manja Dan Banyak ‘Demand’, Elak Dari Jadi Calon Interviu Yang ‘Confirm’ Kena ‘Reject’ Seperti Ini | MyBlog

Satu perkongsian yg amat mencuit hati telah dibuat di Facebook mengenai karenah anak-anak muda zaman sekarang ketika sesi temuduga pengambilan pekerja.

Perkongsian tersebut telah dibuat oleh Kamarul Ariffin Nor Sadan yg menceritakan tentang pengalamannya sendiri yg pernah diberi tanggung jawab utk mengendalikan temuduga.

Mungkin tdk ramai, tetapi melalui perkongsian beliau, didapati ada di antara calon yg telah disenarai pendek tersebut terlalu banyak songeh & jelas mengada-mengada.

Seolah-olah terlalu manja & semuanya ingin ‘disuap’, melalui tinjauan di ruangan komen juga, didapati ramai sebenarnya yg pernah menghadapi situasi yg sama.

BACA: Di Negeri Ini Dapatkan Teman Wanita Lebih Mudah Daripada Cari Kerja

Adakah ini merupakan ‘rupa sebenar’ generasi muda zaman sekarang yg akan memimpin & menerajui negara pada masa akan datang?

Ikuti hantaran Facebook Kamarul Ariffin Nor Sadan yg telah diambil dari beberapa siri ciapannya di Twitter.

Tangkap layar dari Facebook Kamarul Ariffin Nor Sadan– Tangkap layar dari Facebook Kamarul Ariffin Nor Sadan

Saya ada handle temu duga pengambilan pekerja & ada jumpa calon-calon yg… UNIK.

1) Wakilkan emak utk sesi interview.

Yang e-mel resume, telefon dapatkan maklumat & datang temu duga adalah emak kepada calon. Calon tak dapat datang k3rana sedang bercuti.

2) Hanya akan bekerja jika kami buka cawangan dekat dengan rumahnya.

Duduk di daerah lain. Tidak dibenarkan oleh keluarga utk berpindah ke kawasan berdekatan tempat kerja. Saran kami buka cawangan di daerah tempat tinggalnya.

3) Mohon semua kemudahan disediakan untuknya.

Calon tiada lesen memandu & kenderaan. Mohon syarikat sediakan pengangkutan pergi & pulang, atau sediakan penginapan, serta sediakan makanan ketika berkerja.

Terkejut bila saya kata kosnya akan ditolak dari gaji.

4) Meletakkan banyak syarat kepada syarikat.

Syarat yg diberi pada kami berkaitan masa bekerja, jadual cuti, rakan sekerja, kenaikan gaji & sebagainya. Saya pun tdk pasti, sama ada calon yg memohon kerja, atau kami yg memohon jadi majikan beliau.

Banyak lagi kes-kes unik ni, tapi tak dapat dikongsikan semua.

Apapun, semasa temu dugalah, proses nak lihat sama ada pekerja & majikan serasi atau tdk.

Maka, dua-dua pihak berhak bertanya, memohon, menerima atau menolak tawaran.

Saya ambil kesempatan ini utk doakan semoga kalian yg ikhlas mencari pekerjaan, akan dapat kerja yg kalian idamkan, majikan yg memahami & rakan sekerja yg menyenangkan.

BACA: Ini Sebab Mengapa Resume Elon Musk Patut Jadi Contoh Kepada Pencari Kerja Di Seluruh Dunia

Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Pengguna Kereta Baru Berhati-Hati Dengan Pusat Servis Kereta. Jika Tidak, Anda Bakal Ditarah Hidup-Hidup | Article Update

Semenjak kerajaan memberi pelepasan cukai utk pembelian kereta baharu, ramai yg tdk melepaskan peluang ini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.