Home / Semasa / Selepas hampir 2 tahun, satu-satunya mngsa terselamat kes keracvnan gas dalam kereta ded4h ap4 sebenarnya berlaku | MyBlog

Selepas hampir 2 tahun, satu-satunya mngsa terselamat kes keracvnan gas dalam kereta ded4h ap4 sebenarnya berlaku | MyBlog

TR.AGEDI melibatkan empat sahabat baik yg ker.acunan karbon monoksida pada September 2020 sehingga mengo.rbankan tiga daripada mereka kembali tular di media sosial baru-baru ini.

Kisah menyayat hati yg berlaku di kawasan parkir sebuah stesen minyak di Sama Gagah, Butterworth itu melibatkan empat pelajar kolej perubatan swasta di Selangor yg dalam perjalanan pulang ke rumah masing-masing di Kedah selepas bercuti di Pulau Jerejak, Pulau Pinang.

Selepas kejadian yg berlaku lebih setahun lalu itu, satu-satunya ma.ngsa yg terselamat, Nor Aqilah Mohd Safwan, 23, tampil utk berkongsi kronologi kejadian & ap4 yg berlaku pada malam itu berdasarkan ap4 yg diingatinya.

Menurut Nor Aqilah, pada masa itu mereka sama sekali tdk tidur di dalam kereta jenis Honda Odyssey yg dinaiki dengan enjin tdk dim.atikan seperti mana yg dilaporkan atau digembar gemburkan sebelum ini.

“Kami stop kejap sebab nak beli makanan je. Tak ada pun cakap letih nak tidur.

“Saya turun (dari kereta) sebab tak cukup tangan nak bawa banyak barang, tinggal kakak seorang dalam kereta.

“Lepas masuk kereta ada borak kejap lepas tu tak ingat dah,” Nor Aqilah menceritakan semula ap4 yg berlaku pada malam kejadian menerusi video di TikTok.

Mengimbas detik sebelum kejadian, katanya, mereka bergerak pulang jam 8 malam & berhenti di stesen minyak Shell pada jam 8.40 malam sebelum dua sahabatnya, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri turun utk membeli makanan & pada masa sama kembarnya, Nor Adilah yg memandu kekal dalam kereta & mengadu pening.

Tangkap layar perbualan terakhir mereka pada malam kejadian di aplikasi WhatsApp.

Menurut Nor Aqilah, momen setelah memasuki kereta sejurus membeli makanan di stesen minyak tersebut adalah perkara terakhir yg diingatinya & dia turut berkongsi tangkap layar perbualan terakhir sesama mereka di WhatsApp.

“Lepas ambil makanan terus masuk kereta utk makan & kami ada borak kejap. Masa tu saya rasa pening yg terlampau sangat saya letak makanan & terus bersandar.

“Lepas tu terus saya tak sedar, bangun buka mata je dah ada kat katil hospital, seminggu kat ICU (Unit Ra.watan Rapi) memang tak tahu ap4-ap4,” tulisnya Nor Aqilah yg kini sudah mendirikan rumah tangga.

Saya sedar & buka mata masa tu, saya dah ada dekat katil hospital.

NOR AQILAH

Tambah Nor Aqilah yg ketika itu mendapatkan ra.watan di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan Zainal Abidin di Kuala Lumpur, dia hanya mengetahui tentang kakak serta dua sahabatnya sudah tiada ketika berada di wad biasa.

“Bila saya turun ke wad biasa, mak ayah bagitahu tentang kejadian tu dekat saya.

“Ada yg tanya punca kejadian. Menurut forensik ada gas bocor cuma kami tak perasan sebab tak ada bau & tanda-tanda.

“Apa pun berserah dengan takdir, semua dah tertulis di luh mahfuz, Al-Fatihah utk sahabat syurga saya,” tulisnya.

Nor Aqilah kini sudah mendirikan rumah tangga.

Dalam kejadian pada 16 September 2020 itu, empat sahabat berkenaan ditemui tdk sedarkan diri di dalam kereta yg enjinnya masih terpasang oleh bapa Ayuni Shazwani kira-kira pukul 12.30 tengah malam.

Bapa Ayuni Shazwani dikatakan keluar mencari anaknya itu selepas bimbang m.angsa masih tdk sampai di rumah pada 11 malam selepas menghantar mesej kepada ibunya jam 9.15 malam.

Sharifah Fariesha disahkan men.inggal dunia di dalam kereta, manakala Ayunie Shazwanie mau.t ketika dira.wat di Hospital Seberang Jaya.

Nor Adilah pula meni.nggal dunia ketika sedang mendapatkan raw.atan di Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak pada keesokan hari.

Aqilah tdk sedarkan diri selama seminggu sebelum dia mendapat berita tentang kem.atian kembar & dua sahabatnya.

Laporan be.dah sias.at yg diterima polis berhubung tiga sahabat yg meni.nggal dunia dalam kejadian itu adalah disebabkan terhidu gas karbon mono.ksida hingga menyebabkan kegagalan pelbagai organ berfungsi.

Pemeriksaan juruteknik juga mendapati kenderaan dinaiki empat sahabat berkenaan mengalami kebo.coron di bahagian ekzos kereta & mengeluarkan bunyi & bau asap yg sangat kuat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Sumber : Mstar

PERHATIAN: Pihak admin tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

 


Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima kasih Dan Jangan Lupa Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

“Mana Nak Cari Artis Terjah Peminat Macam Ni..” Fazura Dipuji Terjah Peminat Pakai Tudung Miliknya – | Article Update

“Mana nak cari artis yg tegur peminat macam ni..” Nama selebriti wanita jelita iaitu Nur …

Leave a Reply

Your email address will not be published.