Home / Semasa / Pakai Stoking ‘Ronald McDonald’ Pun Ada, Gelagat Calon Temu Duga Jawatan Pegawai Gred 41 Ini Bikin Dekah | MyBlog

Pakai Stoking ‘Ronald McDonald’ Pun Ada, Gelagat Calon Temu Duga Jawatan Pegawai Gred 41 Ini Bikin Dekah | MyBlog

Ramai yg tdk sedar, betapa susahnya utk mendapat peluang kerja yg benar-benar stabil & terjamin pada masa yg amat sukar ini.

Bagi yg sudah bekerja pula, ramai yg sambil lewa menjalankan tugas tanpa langsung rasa bersyukur dikurniakan rezeki berbanding jutaan lagi yg menganggur di luar sana.

Amat sukar utk mencari mereka yg benar-benar ikhlas niat mahu bekerja semata-mata utk mencari rezeki yg halal demi menyara keluarga.

Lebih parah, ramai pula yg terpesong mengikut nafsu & terjebak dengan gejala rasuah seolah-olah tdk lagi kenal dosa & pahala.

Ciri-ciri kesedaran ini amat penting dalam memilih generasi pelapis yg akan menerajui negara pada masa akan datang.

Seorang pengguna Facebook, Salman Otaibi baru-baru ini berpeluang utk mengendalikan temu duga bagi mengisi kekosongan jawatan pegawai kerajaan Gred 41.

Ikuti hasil penemuan beliau mengenai perangai segelintir anak muda yg amat menggusarkan berikut.

Tangkap layar dari Facebook Salman Otaibi– Tangkap layar dari Facebook Salman Otaibi

Sehari dua ni, jadi panel temu duga pegawai S41. Gred 41 ni, Kumpulan Pengurusan & Profesional. Level ni adalah level pegawai yg lebih kepada nak lead, berbanding buat kerja clerical. Lu pandai Canva ke, pandai jadi admin TikTok ke, pandai wiring ofis ke, pandai pasang P.A. system ke; itu hanyalah bonus. Kita nak tengok ap4 you boleh contribute utk jabatan dari segi idea baru. Kalau temu duga gred N19, okeylah sebab pelaksana. Tapi kadang-kadang gua hairan, ap4 nak jadi generasi muda kelahiran 1995 ke atas ni? Adakah sebab banyak main PUBG & Twitter atau faktor banyak makan fast food?

Semua calon graduated, dalam & luar negara. Sijil berkeping-keping. Ada yg dah ada M.A, ada yg candidate M.A (sedang sambung belajar).

Dapatan gua:

Pertama: Tak serius minta kerja. Hari pertama temu duga, patut ada 20 calon datang. Tapi 11 orang missing in action. Hari kedua, patut ada 17 calon. Tapi, 8 orang tak datang langsung. Dia ingat minta kerja kerajaan ni macam minta kerja dengan kedai Vape agaknya? Orang lain bertahun-tahun pohon nak jadi penjawat awam, parking nama dalam web SPA dah bertahun-tahun. Jawatan gred 11 pun pohon walau ada degree. Sekali budak-budak ni boleh tak hadir tanpa sebab.

Kedua: Dress the way you want to be addressed. Ni temu duga nak cari pegawai Kumpulan A. Hatta orang temu duga DG & S29 pun pakai semenggah. Ini tdk, ada yg sarung stoking Ronald McDonald (belang-belang), ada hak pakai kasut jogging & macam-macam. Lu nak jadi pegawai kerajaan: Image and manage.

Ketiga: Buat homework dulu sikit sebanyak pasal kerja yg nak dipohon. Bila tanya: “Kamu tau ap4 tugasan kamu nanti?” Ada yg jawab: “Tak pasti pulak, saya pohon je”. Ada lagi kelakar, dia jawab: “Tak pasti pula, sebab ayah saya yg tolong pohonkan jawatan ni dalam web SPA. Saya sebenarnya ada kerja dah kat ofis bla..bla…Ayah saya yg nak sangat saya datang temuduga”.

Keempat: Masuk bilik temu duga, buat macam masuk kedai Starbucks. Menonong je terus duduk. Orang persilakan duduk, barulah duduk. Itu semua gambaran awal lu boleh dengar arahan atau tak. Kerja kerajaan ni, Rule Number One: Boss is always right. Rule Number Two: If the boss wrong, go back to Rule Number One. Tak suka rules ni, jangan kerja makan gaji dengan kerajaan. Buat bisnes sendiri atau main saham je dengan DDNFriends.

Kelima: General knowledge zero. Nama MB Pahang pun tak tau. Nama penuh Pemangku Raja Pahang pun tak tau. Mungkin ada tanya, ap4 kena mengena general knowledge setakat nak kerja pegawai kerajaan? Saudara saudari sekalian, kerja kerajaan ni bukan setakat know how, tapi know who.

Sekian.

BACA: Terlalu Manja Dan Banyak ‘Demand’, Elak Dari Jadi Calon Interviu Yang ‘Confirm’ Kena ‘Reject’ Seperti Ini

Sumber: Salman Otaibi

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

(VIDE0) Pelajar Tinggal Bawah Jambatan Tepi Sungai Undang Seb4k Netizen

(VIDEO) Pelajar Tinggal Bawah Jambatan Tepi Sungai Undang Sebak Netizen Keadaan sebegini amatlah pɛrit utk …

Leave a Reply

Your email address will not be published.