Home / USAHAWAN / 2 PELAJAR MASTER PERT4RUHKAN NASIB BELI VAN US4NG RM200 UNTUK JU4L PULUT DAN K0PI! JAM 4 PAGI BANGUN MASAK, MALAM MASUK KELAS

2 PELAJAR MASTER PERT4RUHKAN NASIB BELI VAN US4NG RM200 UNTUK JU4L PULUT DAN K0PI! JAM 4 PAGI BANGUN MASAK, MALAM MASUK KELAS

BERTEMANKAN sebuah van us4ng dan sekaki payung c0mel berwarna putih, dua wanita ini membera.nikan diri membuka gerai kecil di tepi jalan dengan menju4l sarapan ‘rare’ pada waktu pagi.

Mempertaruhkan k0mbinasi k0pi dan pulut, siapa sangka bisnes yang dahulunya bermula di rumah, kini sudah menj4ngkau usia setahun dan mula dikenali serta menjadi sebutan ramai.

Dua wanita di sebalik gerai bernama ‘Pulut & K0pi’ ini adalah pelajar sebuah institusi pengajian tinggi aw4m (IPTA) yang masing-masing sedang mengikuti pengajian peringkat ij4zah sarjana (master).

Berk0ngsi cerita di sebalik penubuhan gerai mereka, Nor Fazrina Fazrin Hassan, 27, dan Iffah Irdina, 25, berkata, segala-galanya bermula pada 2019 iaitu selepas kedua-duanya menam4tkan pengajian peringkat ijazah sarjana muda.

“Kami saling mengenali dan bersahabat baik ketika masing-masing menuntut di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI). Selepas tam4t degree pada 2019, kami mula jua pulut berserta rendang secara 0nline. Kami COD (c4sh on delivery) kepada pelanggan.

“Bila nak sambung master, kami teruskan b1snes ini… susah juga kalau belajar dan bekerja dengan mana-mana c0mpany sebab terikat. Lebih mudah jika bekerja sendiri sebab kita boleh manage masa sendiri.

“Bermula Februari 2021, kami beranikan diri buka gerai kecil tepi jalan di Bandar Tekn0logi Kajang sehingga sekarang. K0nsep yang kami ketengahkan adalah ‘0ld school’ untuk tampilkan kelainan,” ujar Iffah Irdina atau lebih senang disapa Irdina.

 

Tiga aneka pulut dan k0pi gula melaka menjadi ‘signature’ gerai Pulut & Kopi.

Menurut Irdina, pelbagai cabaran terp4ksa ditempuhi mereka pada peringkat awal pembukaan gerai tersebut sebelum berada pada tahap sekarang.

gerai kopi ini ber0perasi di tepi jalan di Bandar Teknologi Kajang.

“Bila dah buka gerai, cabaran seterusnya adalah macam mana nak tarik pel4nggan. Ambil masa juga sebelum dapat sambutan. Kami bekerja keras buat market1ng sendiri di media sos1al.

“Dan kalau sebut gerai tepi jalan, sudah tentu cabaran utama adalah cuaca. Pernah juga pulut yang diju4l tak sempat habis kerana hujan,” ujarnya yang merupakan penuntut jurusan Statistik.

Pulut yang diju4l di gerai mereka terdiri daripada tiga menu iaitu pulut rendang ayam kuning, pulut rendang daging hitam dan pulut balad0 bilis petai, beserta 16 variasi air kopi.

“Pulut kami masak sendiri di rumah. Resepi dari ibu saya… kami bermula dengan kos0ng, dan dalam temp0h lima bulan belajar masak pulut, dah b0leh buat sendiri. Sekarang menanak lima kil0gram pulut setiap hari, dan 10 kil0gram pada hari minggu.

“Rutin kami bermula seawal pukul 4 pagi. Selepas selesai masak, kami buka gerai dan tutup sekitar 3 petang. Waktu malam kami kena masuk kelas pula. Sememangnya agak let1h tapi kami puas.

“Lebih-lebih lagi bila dapat sambutan ramai yang b0leh terima kombinasi pulut dan kopi. Paling terharu, ada yang datang jauh seperti Melaka, Pulau Pinang, Perak dan sebagainya,” ujar Fazrin yang merupakan penuntut jurusan Media Baru dan Visual.

Tidak menang tangan menyiapkan pesanan pelanggan.

Setahun bern1aga di gerai tepi jalan, impian mereka untuk membuka sebuah kafe bakal direalisasikan tidak lama lagi.

“InsyaAllah, tahun ini kami akan buka sebuah kafe yang juga terletak di Bandar Tekn0logi Kajang. Kami akan uar-uarkan kelak.

“Buat orang muda yang nak ceburi b1snes, cuba sahaja dan kena berani. Paling penting, cuba jadi kreat1f…. cari kelainan. Kalau sama, susah juga sebab ada persaingan. Dan, yakin dengan k0nsep yang diketengahkan,” ujar mereka lagi.

Sumber : mStar / merpatiputeh

About admin2

Check Also

Kenaikan el4un lembaga pengarah FGV wajar, tak naik seki4n lama – Felda

KUALA LUMPUR: Semakan elaun lembaga pengarah FGV Holdings Berhad (FGV) disifatkan wajar kerana setelah sekian …

Leave a Reply

Your email address will not be published.