Home / Semasa / “Bapa Tercabar” Bawa Anak Kecil Buat ‘Skill Wheelie’, Skali Ini Kata2 Pakar Kaunseling Buat Terkedu.

“Bapa Tercabar” Bawa Anak Kecil Buat ‘Skill Wheelie’, Skali Ini Kata2 Pakar Kaunseling Buat Terkedu.

Menunggang motosikal dalam keadaan membahayakan sememangnya satu perkara yg salah k3rana boleh membahayakan nyawa orang lain.

Walau bagaimanapun, ketika diusia muda terutamanya kaum lelaki, perkara tersebut seakan satu kebiasaan & ramai yg pernah melakukan aksi-aksi lagak ngeri di jalanan.

Namun, jika perangai ketika muda masih dibawa-bawa sehingga sudah mempunyai anak, ia bukanlah sesuatu yg harus dikagumi lebih-lebih lagi jika melakukan perkara tersebut ketika membawa anak menaiki motosikal.

Hal ini dikongsikan akaun Twitter milik @My_CrimeWatch apabila menunjukan seorang lelaki membonceng anaknya di bahagian depan & membuat aksi ‘wheelie’ yg membahayakan.

Menerusi video tersebut dapat didengar tangisan kanak-kanak tersebut yg ketakutan selepas bapanya melakukan aksi tersebut namun tetap diteruskan oleh lelaki itu.

Perakam video juga galak meminta aksi lagak ngeri terbabit dilakukan berulang kali utk dirakam.

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen dengan mengecam tindakan kurang bijak lelaki berkenaan k3rana melakukan tindakan merbahaya itu lebih-lebih lagi ketika membawa anak kecil.

Mereka juga turut merasakan individu yg menyuruh lelaki itu melakukan aksi wheelie turut tdk bertanggungjawab k3rana cuba menggadaikan nyawa seorang anak kecil hanya utk sebuah konten tak berfaedah.

Pakar kaunseling gesa polis ambil tindakan keras!

TINDAKAN seorang bapa melakukan aksi ‘wheelie’ bersama anaknya di jalan raya seperti video tular di media sosial sejak Rabu mengundang kemarahan ramai.

Malah Saintis Sosial Multidisiplin & Pensyarah Kanan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr Airil Haimi Mohd Adnan berkata perbuatan berkenaan dianggap tdk siuman k3rana membahayakan nyawa.

Katanya, jika benar individu berkenaan adalah bapa kepada kanak-kanak perempuan terbabit, dia seharusnya melindungi anaknya.

“Saya rasa sedih apabila tengok kanak-kanak berkenaan dalam keadaan macam tu. Apa sebenarnya tanggungjawab seorang bapa?

“Ini satu perkara yg tak elok & tdk patut menjadi contoh.

“Jangan jadikan benda ini sebagai content semata-mata utk jadi popular,” katanya kepada mStar.

Tambah Dr Airil, perkara tersebut berkemungkinan akan mempengaruhi tumbesaran anak kecil & mungkin mengalami trauma.

“Kita boleh nampak pada wajah anak tu memang tdk gembira.

“Benda ni boleh mengganggu tumbesarannya & emosi dalam jangka masa panjang,” katanya.

Sumber: Twitter @My_CrimeWatch, OMM, Mstar.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!pendapat2 korang,amat di hargai di sini. PERHATIAN: Pihak admin tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantausemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Contoh Tradisi Budaya Buli Di SBP Yang Ramai Tidak Tahu Dan Tidak Diberitahu Oleh Anak Anda | Article Update

Sememangnya kes buli yg serius masih kerap dilaporkan berlaku di sekolah-sekolah asrama di Malaysia. Namun, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.