Home / Semasa / Pemuda Lumpuh Tak Duduk Diam, Gigih Ajar Mengaji Al-Quran Atas Kerusi Roda

Pemuda Lumpuh Tak Duduk Diam, Gigih Ajar Mengaji Al-Quran Atas Kerusi Roda

Setiap 0rang mempunyai cabaran tersendiri dalam kehidupan masing-masing. Ada yg divji dengan kesulitan mendapatkan kew4ngan, ada juga yg divji dengan keterbatasan dalam pergerakan.

Walau bagaimanapun, dug4 an tersebut bukan satu haIangan utk kita memperoleh pend4patan demi kelangsungan hidup.

Tetap memberi manafa at kepada orang lain meskipun lumpvh

Menurut laporan Harian Metro, seorang pemuda Muhamad Hidayat Ishak tetap berusaha mencari w4ng sebagai guru mengaji walaupun mengalami lumpvh k3rana menghidap peny4kit ‘duchenne muscular dystrophy’ iaitu lemah otot & s4raf.

Mengajar al-Quran satu kebahagia an

Dengan kelebihan yg diperoleh daripada Allah SWT, pemuda berusia 21 tahun itu tetap gigih mengajar mengaji kepada 35 orang anak muridnya yg terdiri daripada enam hingga 17 tahun.

Pada setiap petang, dia akan memulakan sesi pengajaran & pembelajaran al-Quran seawal jam 3 petang secara berperingkat tanpa mengenakan sebarang bayaran tertentu kepada semua pelajarnya.

“Itulah kebahagiaan bagi saya dengan mengajar al-Quran. Kalau mereka tdk b4yar pun saya tak kisah k3rana tujuan saya mahu mendidik mereka pandai mengaji al-Quran.

“Sebagai hambaNya, saya bersyukur masih boleh berbakti kepada masyarakat walaupun dalam ru4ng lingkvp yg terhad. Bagi saya, kekuatan ini datang dari doa ibu & murid yg belajar mengaji ini.” katanya.

Bapa Sudah mengadap ilahi.

Hidayat juga memaklumkan bahawa hanya bersekolah sehingga darjah enam sahaja di Sekolah Kebangsa an (SK) Pasir Panjang k3rana tubuhnya semakin lemah.

Bapanya pula meningg4I dvnia tdk lama selepas dia j4tuh s4kit & membuatkan ibunya, Maimun Ujang, 57, terpaksa berniaga makanan secara kecil-kecilan demi menyara kehidupan.

Terima sumbangan

Kecekalan pemuda tersebut telah mendapat perhatian pertubuhan bukan keraj4 an (NGO) dengan memberi keperluan utk Hidayat bagi memudahkan murid-muridnya mempelajari al-Quran.

Sumber: OMM / Newskini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page MediaHarian Ya.

PERHATIAN: Pihak MediaHarian tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.