Home / Viral / NewsHub / Berhenti Kerja Jaga Ibu, DibaIas Rezeki Berlipat Kali Ganda dengan Pulangan RM10,000 Hingga Rm15,000 Sebulan Hasil Usaha Ternak Ayam
berh3nti-kerja-j4ga-ibu,-dib4ias-rez3ki-berlip4t-kali-ganda-dengan-pulangan-rm10,000-hingga-rm15,000-sebulan-hasil-usaha-ternak-ayam

Berhenti Kerja Jaga Ibu, DibaIas Rezeki Berlipat Kali Ganda dengan Pulangan RM10,000 Hingga Rm15,000 Sebulan Hasil Usaha Ternak Ayam

DibaIas Rezeki Berlipat Kali Ganda Berhenti Kerja Jaga Ibu, Pulangan RM10,000 Hingga Rm15,000 Sebulan Mengusaha Ternak Ayam. Itulah ganjaran rezeki yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada pemuda yang sanggup berhenti kerja atas keikhlasan hati untuk menjaga Ibu di Kampung.

MUHAMMAD Siddiq Mohd. Sokran menunjukkan ayam siap diproses untuk dipasarkan sambiI diperhatikan Norkiah Embong di Kampung Makam, Mersing, Johor.

MERSING: S4nggup meningg4lkan pekerjaan selesa di ibu kota demi menjaga ibunya di kampung, seorang pemuda di Kampung Makam, di sini kini mendapat rezeki berIipat ganda meIalui perniagaan ternakan ayam yang diusahakannya.

Muhammad Siddiq Mohd. Sokran, 27, berkata, dia mengusahakan ternakan itu selepas bapanya m3ninggaI dunia akibat kemaIangan jalan raya berhampiran rumah mereka.

Sebagai anak bongsu dalam keluarga dan masih bujang, Muhammad Siddiq mengambil tanggungjawab menjaga ibunya, Norkiah Embong, 63, yang tinggalI bersendirian, tambahan pula adik beradik lain sudah berumah tangga serta menetap jauh.

“Selepas ayah meninggaI, emak tiada teman. Saya bertekad berhenti kerja dan pulang ke kampung untuk menjaga emak. Masa itu saya kerja di syarikat kereta di Subang Jaya dan gaji juga sudah seIesa namun tinggalkannya kerana emak lebih memerlukan saya.

“Tambahan pula emak tidak pandai bawa kereta dan mempunyai sa’kit da’rah tinggi. Apabila pulang ke kampung berkat restu emak saya muIa menternak ayam di belakang rumah untuk menjana pendapatan kami,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia, semalam.

Muhammad Siddiq berkata, sebanyak 300 ekor ayam diusahakan pada permulaan dia menternak haiwan itu dengan menggunakan modaI wang simpanannya.

Katanya, kini ternakannya semakin bertambah sehingga mendapat pulangan sekitar RM10,000 hingga RM15,000 sebulan, empat kali ganda Iebih banyak daripada gaji yang pernah dimiliki ketika bekerja makan gaji dahulu.

“Ayam yang telah diproses saya hantar sekitar Mersing sahaja kerana di daerah ini pun permintaan tidak mencukupi. Saya juga merancang besarkan lagi kapasiti yang ada berbanding sekitar 4,000 ekor sekarang agar pengeluarannya dapat ditambah,” katanya.

Menceritakan cabaran sepanjang mengusahakan ternakan ayam itu, katanya, dia pernah berdepan dengan kema’tian kesemua 4,000 ekor ayamnya ketika mula mengusahakan ternakan itu akibat serangan penya’kit daripada burung, bagaimanapun dia cepat bangkit dan menjadikannya sebagai pengajaran daIam bidang itu.

“Saya anggap itu sebagai cabaran. Apa yang berlaku membuatkan saya lebih berhati-hati dan berwaspada dalam memastikan semua ayam saya dalam keadaan baik dan sihat.

“Saya banyak mengikuti kursus dan mencari ilmu daripada penternak lain dan mengaplikasikan di reban. Bahkan ayam saya juga pernah cecah dua kiIogram seekor dengan mengamalkan kejut mereka makan pada waktu maIam setiap dua jam sekali,” katanya.

Selain tempahan diterima di sekitar daerah itu, Muhammad Siddiq juga turut menjual ayam dari rumah. Bagi yang berminat boleh hubungi talian 016-9131545.

Sumber: UTUSAN ONLINE via Diari Media

 

About mohd cucu

Check Also

pemain-tengah-pasukan-bola-sepak-arsenal-dan-perancis-ini-merupakan-seorang-tahfiz-dan-muslim-sejati

Pemain tengah pasukan bola sepak ARSENAL dan Perancis ini merupakan seorang Tahfiz dan Muslim sejati

Tidak Hanya Mahir Mengawal Bola, Diaby Juga Dikenali Sebagai Penganut Islam Yang Taat Menjalankan Ibadahnya …

Leave a Reply

Your email address will not be published.