Home / Semasa / Sudah Terbukti Bersalahkah Ustaz Ebit Lew? Ini Penjelasan Seorng Pegvam.

Sudah Terbukti Bersalahkah Ustaz Ebit Lew? Ini Penjelasan Seorng Pegvam.

Semalam kita dikejutkan dengan berita bahawa Ustaz Ebit Lew dihadapkan ke mahkamah Tenom, Sabah atas tud.uhan gangguan sksual.

Walaupun telah dibicarakan, adakah beliau benar bersalah? Perkara ini diulas oleh seorang pguam, Nor Zabetha dalam hantarannya di Facebook. Mari kita dengar penjelasan beliau.

Masih belum bersalah lagi

Hari ini dilaporkan bahawa Ebit Lew dihadapkan di mahkamah, dipercayai membabitkan 11 pertud.uhan, termasuk gangguan sksual.

Banyak reaksi orang awam. Ada yg menunggu keadilan sewajarnya & ada yg mempersoalkan tentang prosedur dakwaan & mempertikaikan perundangan.

Bagi sesuatu laporan p0lis, kenapa ada kes yg dituduh ke mhkamah, ada yg tdk diteruskan. Apa perbezaannya? Saya terangkan, bagaimana perjalanan aduan laporan polis sehinggalah pendkwaan di mhkamah.

Apabila seseorang mangsa membuat lap0ran p0lis bagi kesalahan sksual. Bukan terus-menerus p0lis akan buat keputusan. P0lis teliti dahulu sama ada terdapat elemen jnayah. Ini selaras dengan Seksyen 107, Kanun Prosedur Jnayah (KPJ).

Kemudian kertas slasatan akan dibuka. P0lis pun akan menyiasat. Bagaimana cara siasat? P0lis akan mengumpul bukti, mengikut kes. Kalau kesalahan jnayah sksual itu dibuat secara menghantar gambar lcah, maka yg menjadi bahan bukti adalah telefon bimbit.

Kalau berlaku serangan sksual di sesuatu tempat, maka siasatan akan dibuat dengan meneliti kawasan tersebut. Jika ada CCTV, rakaman CCTV akan diambil. Jika ada saksi, keterangan saksi akan dipanggil.

Ini kita panggil proses menyiasat. Proses ini bukanlah bertujuan menghkum tetapi aduan setiap orang tentang keslahan jnayah perlu dilakukan. Ada bukti atau tdk tertakluk kepada siasatan. Kalau semua aduan tdk diambil berat, maka makin berleluasa jnayah di Malaysia.

Jika ada berlaku jenayah sksual, pihak p0lis akan mengenal pasti jenis keslahan jnayah yg bersesuaian dengan Sksyen & Akta Keslahan.

Jnayah sksual ini ada banyak kategori, ada rugol, ada cab0l dengan menggunakan kekerasan jnayah, ada perbuatan, perkataan, gerak isyarat atau visual yg menganggu privasi & kesucian seseorang, ada keslahan bawah Akta Keslahan-Keslahan Sksual Terhadap Kanak-Kanak & pelbagai lagi.

Contoh, jika aduan itu adalah bagi cabol dengan menggunakan kekerasan jnayah bawah Seksyen 354 Kanun Kesksaan, jadi siasatan perlu menunjukkan si pelaku telah dengan kekerasan jnayah sama ada, merba, menciom atau ap4-ap4 perbuatan terhadap mangsa sehingga mencabut kehrmatan seseorang ‘outrage the modsty’.

Jika sekiranya dibuktikan bahawa perbuatan itu tiada elemen kekerasan jnayah. Berciom suka sama suka. Terdapat bukti pula, ada pesanan Whatsapp ‘Terima kasih sayang utk petang ini’.

Tiba-tiba bergaduh dengan kekasih & dibuat lap0ran p0lis kononnya dia dipaksa berciom & pelaku telah melakukan kesalahan bawah Seksyen 354 Kanun Kesksaan. Maka, bukti Whatsapp ini bakal mematahkan siasatan & dkwaan di mhkamah.

Melainkan jika ada pemfaktoran mangsa adalah kanak-kanak, elemen suka sama suka ini tdk wujud jika mngsa kanak-kanak. Dianggap kanak-kanak ini telah dipengaruhi orang dewasa. Jadi tolong jangan jadi kejl hendak sxual grooming kanak-kanak & ajar mereka konsep suka sama suka. Kejl.

Jadi selepas melakukan siasatan & cuba mencari pembuktian serta keterangan berdasarkan elemen jnayah & kertas siasatan adalah selesaikan, kes ini akan diserahkan & dirujuk kepada Timbalan Pendakwaraya utk izin memulakan pertuduhan kes di mhkamah.

Pendakwaraya pula akan meneliti kertas siasatan. Jika Pendakwaraya beranggapan, ada elemen tetapi tdk cukup bukti, barangkali Pendakwaraya akan meminta bukti lanjut. Jika bukti serta keterangan tdk kukuh utk membuktikan kes jnayah, kes ini bakal diklasifikasikan sebagai ‘NFA’ (No further action).

Jika terdapat elemen jnayah & bukti kukuh & boleh dibicarakan di mhkamah, tuduhan ini akan dihadapkan ke mhkamah & tertduh boleh membela diri.

Masih belum bersalah lagi. Ada pembelaan oleh tertuduh. Cuma setakat kes dituduh di mhkamah itu telah terdapat elemen-elemen jenayah yg dipenuhi tetapi subjek kepada pendakwaan & pembelaan di mhkamah.

Menurut laporan tahun lalu, p0lis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 509 Kanun Kesksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 233 Akta Komunikasi & Multimedia.

Sesyen 509 KK adalah bagi kesalahan perkataan atau isyarat yg dimaksudkan mengaibkan kehormatan seseorang. Contoh menghantar bunyi, isyarat, perkataan atau bunyi berbentuk lcah.

Seksyen 233 Akta Komunikasi & Multimedia, menggunakan applikasi atau rangkaian (internet) dengan cara lcah, jelik, sumbang palsu.

Manakala Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil pula adalah bagi kesalahan menggunakan perkataan-perkataan yg lcah, mengugut, kasar atau menghlna.

Tertuduh boleh membela diri. Begitulah prosesnya.

Sumber: Nor Zabetha

Sudah Terbukti Bersalahkah Ustaz Ebit Lew?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tdk mampu utk memantausemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

‘Makcik baju merah’ minta maaf, janji tak menyelit lagi… Kes interframe gambar kahwin akhirnya selesai

KISAH ‘makcik baju merah’ hangat diperkatakan di media sosial sejak beberapa hari lalu, selepas seorang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.