Home / Semasa / UIama Ters0hor Dan Tertua Di Pulau Pinang, Datuk Syeikh MauIana Abdullah Abdul Rahman Al Bukhari Al Masyuri Meningg4l Dunia pada Pada 88 Tahun. Al-Fatihah

UIama Ters0hor Dan Tertua Di Pulau Pinang, Datuk Syeikh MauIana Abdullah Abdul Rahman Al Bukhari Al Masyuri Meningg4l Dunia pada Pada 88 Tahun. Al-Fatihah

GEORGE TOWN: Ulama tersoh0r & tertua di Pulau Pinang, Datuk Syeikh Maulana Abdullah Abdul Rahman Al Bukhari Al Masyuri meninggaI dunia hari ini pada usia 88 tahun. Allahyarham menghembvskan n4fas terakhirnya pada pukul 11 pagi tadi di kediamannya di Jalan Brani di sini.

Berita pem3rgian agamawan itu di k0ngsi di laman sosial Facebook hari ini.

Allahyarham merupakan bekas imam di Masjid Kapitan Keling, Pulau Pinang semenjak tahun 1972 sehingga 31 Disember 2018. Jen4zah Allahyarham dikebumikan di Tanah Perku.b0ran Makam Nordin, di Masjid Kapitan Keling di sini, selepas s0lat Asar hari ini.

Kem4 tian Allahyarham mendapat perhatian & ucapan takziah daripada pelbagai pihak yg menyifatkan pem3rgiannya sebagai khabar duka dari bumi Pulau Mutiara itu.Turut berk0ngsi kese dihan dengan berita pem3rgian ulama itu ialah Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Ahmad Zakiyudin Abdul Rahman.

“Al-Fatihah. Saya menerima khabar duka hari ini, berita akan pem3rgian Datuk Sheikh Abdullah Bukhari Al-Hafiz, t0koh yg banyak berjasa dalam perkembangan umat Islam rantau ini.

“Sem0ga Allah SWT merahmatinya, menerima segala amaIannya & ditempatkan r0hnya di kalangan para solihin,” kata Ahmad Zakiyudin dalam hantaran di laman Facebook.

‘Selain itu, berita pem3rgian Allahyarham turut dik0ngsi bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zulkifli Mohamad Al Bakri.

Menerusi hantaran Facebook, Zulkifli menyifatkan Allahyarham adalah antara ulama tua Pulau Pinang yg boleh dianggap sebagai mutiara berharga bagi negerinya.

“Kali ter4khir saya menziarahinya & menyampaikan sumbangan penghargaan kepada beliau adalah pada 9 Ogos 2020 semasa saya masih menjawat jawatan sebagai menteri.

“Beliau berkhidmat tanpa jemu sebagai Guru Takmir bermula pada tahun 1985 sehingga tahun 2019,” tulis Zulkifli.

Allahyarham Abdullah Abdul Rahman yg dilahirkan pada 29 Jun 1933 di Jalan Brani, Pulau Pinang lebih dikenali dengan panggilan Syeikh Abdullah Bukhari k3rana menjadi rujukan dalam hadis al-Bukhari.

Beliau memulakan pendidikan awalnya di Madrasah al-Mashoor al-Islami dengan kelulusan 4 Thanawi & pengkhususan Qismun Takhasasin & Qismun Muallimun pada tahun 1952.Allahyarham memperoleh kelulusan Tahfizul Qurani dari Jamia Misbahul Hudha, Nidur, India pada tahun 1953 selain memper0leh kelulusan Kelas Alim Maurlaui, Nidur, India pada tahun 1958.

Sepanjang hay4tnya, Syeikh Abdullah Bukhari pernah mengajar ilmu Fiqh, Usul Fiqh, Mantiq, Tafsir & Hadits di Madrasah al-Mashoor, Pulau Pinang pada tahun 1958 sehingga 1979. Beliau juga sangat aktif dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat Islam di Pulau Pinang khususnya & kebolehan memberi ceramah dalam beberapa bahasa seperti bahasa Melayu, bahasa Tamil & bahasa Arab.

Allahyarham juga pernah menerima anugerah Tokoh Maal Hijrah pada tahun 1960.

Anugerah yg diterima itu sebagai mengiktiraf sumbangan besar Allahyarham dalam perkembangan syiar Islam di negeri Pulau Pinang.

Sumber: https://www.astroawani.com/updateinside / infomanafaat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page MediaHarian Ya.

PERHATIAN: Pihak MediaHarian tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Pengguna Kereta Baru Berhati-Hati Dengan Pusat Servis Kereta. Jika Tidak, Anda Bakal Ditarah Hidup-Hidup | Article Update

Semenjak kerajaan memberi pelepasan cukai utk pembelian kereta baharu, ramai yg tdk melepaskan peluang ini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.