Home / Islamik / Ayah Ketawakan Anak Anggap ‘Kayu Buruk’ Ini Harta Karun. Selepas Teliti, Pengkaji Bagi Tau Dia Bakal Jd JUTAWAN !!! – nzdigital

Ayah Ketawakan Anak Anggap ‘Kayu Buruk’ Ini Harta Karun. Selepas Teliti, Pengkaji Bagi Tau Dia Bakal Jd JUTAWAN !!! – nzdigital

 

Kanak-kanak selalunya suka bermain mencari harta karun. Pada bulan Mac lalu, seorang kanak-kanak berusia 13 tahun bernama Archie Wood bersama ayah & ibunya pergi bercuti di Bexhill Beach.

Pantai ini terkenal dengan banyak barang peninggalan perang yg terdampar di daratan. Ayahnya membeli sejenis alat pengesan utk mencari harta karun bersama Archie.

Sewaktu mencari, Archie menemui sepotong kayu terkambus dalam pasir. Potongan kayu itu kelihatan sangat unik, jadi Archie menghabiskan banyak waktu utk menggali kayu itu keluar.

Ketika dia berhasil mengeluarkan kayu itu, Archie merasa ini sangat luar biasa k3rana potongan kayu itu lebih dari ap4 yg dibayangkan.

Dia pun menunjukkan kayu itu pada ayahnya, lalu ayahnya mentertawakannya k3rana Archie menganggap kayu itu sebagai harta karun.

Archie merasa bahawa kayu yg dia gali bukan kayu biasa, jadi dia membawanya pulang.

Potongan kayu itu memiliki panjang setengah meter & beratnya sekitar 4 kg. Archie mula mencari maklumat mengenai kayu ini, tetapi dia tdk menemui sebarang informasi yg relevan.

Kemudian, dia membawa kayu itu ke muzium utk diteliti. Ahli pengkaji di muzium sangat terkejut ketika mengetahui bahawa kayu itu bukanlah kayu asli, melainkan ini adalah tanduk Auroch (sapi kuno).

Sapi jenis ini telah lama pupus & dahulunya pernah hidup di Eropah & membiak di Asia serta Afrika Utara. Ternyata Archie telah menemui tanduk Auroch yg telah berusia sekitar 4000-6000 tahun yg lalu.

Pada masa yg sama, para pengkaji di muzium tersebut memang sedang mempelajari mengenai ekosistem pada masa itu & fosil tanduk Auroch ini sangat penting bagi mereka.

Mereka menawarkan harga 3 juta pada Archie utk membeli tanduk tersebut. Jumlah 3 juta bagi seorang kanak-kanak berusia 13 tahun adalah angka yg cukup besar.

Tetapi, menurutnya fosil tanduk ini penting utk diteliti & dipelajari lebih lanjut sehingga dia memutuskan utk menyumbangkannya kepada muzium.

Sekarang, tanduk itu telah menjadi koleksi milik Muzium Bakersfield. Archie sebagai penyumbangnya juga tercatat namanya di muzium.

Sumber : bomb via IniSerius.com

PERHATIAN: Resepi Dapur tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.