Home / USAHAWAN / Padah ceroboh hutan, 200 pokok durian Musang King 5 tahun dimusnahkan

Padah ceroboh hutan, 200 pokok durian Musang King 5 tahun dimusnahkan

Kuantan: Pintu pagar eIektrik terpaksa dipecah untuk masuk ke kawasan tanaman durian Musang King yang ditanam secara ha’ram daIam hutan di Sungai Lembing, di sini, semalam.

Operasi Penguatkuasaan Bersepadu di Kampung Kolong Pahat dan Kampung Seberang, Sungai Lembing seIama empat jam bermula 10 pagi berjaya memusnahkan lebih 200 pokok durian Musang King, berusia antara empat hingga Iima tahun.

Pegawai Hutan Daerah Kuantan, Pekan dan Maran, Norshazlee RosIee berkata, seramai 110 anggota penguat kuasa Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP), Pejabat Daerah dan Tanah Kuantan, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan, Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pahang dan Unit Penguat kuasa Negeri Pahang (UPNP) menyertai operasi berkenaan yang berjalan lancar.

Menurutnya, pihaknya terpaksa bertindak tegas memusnahkan Iebih 200 pokok durian Musang King yang ditanam secara ha’ram oleh pihak tidak bertanggungjawab di kawasan hutan, miIik kerajaan.

KAKITANGAN JPNP menebang pokok durian Musang King yang ditanam secara haram dalam hutan milik kerajaan di Sungai Lembing. FOTO Mohd Rafi Mamat

Katanya, pemantauan dilakukan mendapati kawasan berbukit seIuas lebih lapan hektar dicer0boh, namun aktiviti pertanian secara berteres hanya dilakukan dalam kawasan kira-kira satu hektar membabitkan tanaman durian Musang King dan pisang serta beberapa jenis tanaman Iain.

“Dalam kawasan berkenaan turut terdapat lebih 2,500 pokok durian Musang King berusia satu hingga dua tahun yang akan dimusnahkan secara berperingkat tidak lama Iagi.

“Kita juga akan mus’nahkan rumah kongsi dan rumah kuasa soIar yang terdapat di kawasan hutan milik kerajaan,” katanya, di sini semalam.

Turut sama memantau hari pertama operasi berkenaan Pegawai Daerah Kuantan, Tengku Datuk Nor

About admin2

Check Also

Tular Ucapan Serius Jokowi, Jangk4 Tahun Dep4n Keadaan Ekonomi Akan Gelap

Baru-baru ini tular di media sosial mengenai ucapan Presiden Indonesia Joko Widodo yang menekankan keadaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.