Home / Semasa / Pencarian Kapal Karam Dan Apa yg Mreka Temui Amat Mengejvtkn banyak pihak

Pencarian Kapal Karam Dan Apa yg Mreka Temui Amat Mengejvtkn banyak pihak

Ketika melakukan penyelidikan utk menjelajah kedalaman Laut Merah, sekumpulan penyelidik telah menemui kapal karam di bawah laut. Namun bukan itu sahaja yg ditemui mereka, ini k3rana kamera bawah laut turut berjaya merakamkan seekor makhluk gergasi yg dikenalpasti sebagai sejenis sotong yg saiznya lebih besar daripada manusia.

Difahamkan imej sotong gergasi itu berjaya dirakamkan pada tahun lepas ketika pencarian bangkai kapal “Pella’ yg karam pada bulan November tahun 2011 dulu.

Walaubagaimanapun, ketika itu mereka tdk mengetahui jenis sotong terbabit, sehinggalah ianya dikenalpasti sebagai sotong purpleback pada September 2021.

Rodrigue yg merupakan sebahagian daripada OceanX, pasukan ahli biologi marin & pembuat filem yg menyelam sejauh 2,800 kaki (853 meter) di bawah permukaan Laut Merah.

Dia telah meminta bantuan daripada ahli zoologi NOAA, Dr Michael Vecchione yg kemudian memberitahu bahawa makhluk misteri yg ditemui oleh mereka itu adalah sotong purpleback gergasi.

Dr Michael menunjukkan ukuran sirip haiwan itu berbanding dengan tubuhnya mendapati ia bukan sotong gergasi.

Siripnya pendek & lebar & membentuk bentuk kepala panah. Tapi bagi sotong gergasi ia biasanya berukuran besar & berotot.

Meskipun sotong itu bukanlah seperti makhluk mitos sotong gergasi yg sangat popular & dikenali sebagai ‘kraken’ dalam kisah-kisah fiksyen & mitos masyarakat, tetapi penemuan itu tetap dianggap sebagai penemuan yg luar biasa & menakjubkan.

Menurut Metro.co.uk, pada tahun 2018, seekor sotong gergasi sepanjang 14 kaki telah ditemui di sebuah pantai New Zealand.

Gambar (atas), sotong gergasi yg ditemui di New Zealand pada tahun 2018.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Syamsul Yusof, pecɑh panggung! filem Mat Kilau tembusi angka RM39.2 juta!

FILEM epik Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan arahan Syamsul Yusof yg mula ditayangkan di negara ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.