Home / Islamik / Nelayan Ini Jumpa Haiwan Kuno Yang Pernah Hidup 170 Juta Tahun Yang Lalu

Nelayan Ini Jumpa Haiwan Kuno Yang Pernah Hidup 170 Juta Tahun Yang Lalu

BEIJING: Seorang nelayan di barat daya China telah berjaya menangkap seekor haiwan purba yg menyerupai cicak Salamander di mana haiwan ini merupakan amfibia tertua di dunia.

Cicak ini dikategorikan sedemikian k3rana dikatakan tdk mengalami sebarang perubahan fizikal sejak kira-kira 170 juta tahun lalu.

Memetik laporan Mirror Onlina, nelayan tersebut yg dikenali dengan nama Wang Tong telah menemui cicak gergasi berkenaan yg berukuran 122 sentimeter panjang itu.

Dia secara tdk sengaja telah terpijak badan haiwan pelik tersebut ketika sedang berjalan di dalam gua batu kapur di daerah Chingqing.

“Ia merupakan haiwan paling tua di dunia & haiwan berusia 200 tahun itu ditemui di dalam gua selepas saya terpijak sesuatu yg lembut & berlendir.

“Haiwan ini merupakan spesies paling tua di dunia. Ketika ia dilahirkan Raja George IV sedang menaiki takhta & Britain sedang terlibat dalam perang Waterloo,” katanya.

Selepas menangkap haiwan purba berkenaan dia telah menghubungi pakar hidupan liar China liar yg mengambil haiwan amfibia itu utk dipindahkan ke habitat semula jadinya selepas mendapati ia sakit.

Apa yg menarik, haiwan purba yg diber nama Wa Wa Yu yg membawa maksud ikan bayi itu mengeluarkan bunyi seperti tangisan seorang bayi yg baru lahir.

Haiwan tersebut kini telah disenarikan dalam spesis haiwan paling terancam dalam Senarai Merah oleh Kesatuan Antarabangsa utk Pemuliharaan Hidupan Liar (ICUN) & dilindungi di China.

Ia dikatakan mampun utk membesar sehingga 1.8 meter panjang & berat melebihi 50 kilogram

Walaupun diletakkan sebagai spesies terancam, cicak salamander masih menjadi buruan golongan kaya di China ekoran kepercayaan bahawa daging haiwan itu boleh mengatasi ketuaan.

Video:

Sumber: Bulletinmedia

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.