Home / Semasa / 7 Tip Dari Doktor Gigi Untuk Mengelakkan Masalah Kekuningan Gigi Buat Penggemar Teh Dan Kopi | MyBlog

7 Tip Dari Doktor Gigi Untuk Mengelakkan Masalah Kekuningan Gigi Buat Penggemar Teh Dan Kopi | MyBlog

Menjaga kesihatan gigi adalah amat penting bukan sahaja kepada golongan kanak-kanak, malah juga kepada mereka yg sudah dewasa.

Golongan dewasa yg lebih gemar meminum teh & kopi pula pasti menyedari masalah kekuningan gigi yg berpunca dari amalan tersebut.

Tidak kira jenama & jenis, atau harganya yg murah atau mahal, kopi & teh tersebut pasti meninggalkan kesan warna kekuningan pada gigi.

Masalah ini mungkin boleh menyebabkan ketidakselesaan serta hilang keyakinan diri utk bertemu dengan orang ramai ketika menjalankan urusan harian.

Terima kasih Dr. Norul Madihah (@norulmadihahh) yg sudi berkongsi tip bagi mengatasi masalah ini menerusi ciapannya di Twitter.

7 tip berikut boleh diamalkan bagi mengelakkan masalah kekuningan gigi buat semua penggemar teh & kopi. Cubalah!

Tangkap layar dari Twitter Madihah (@norulmadihahh)– Tangkap layar dari Twitter Madihah (@norulmadihahh)

Untuk penggemar kopi & teh, mesti anda perasan gigi anda lebih mudah jadi kuning. Bukan tu saja, gigi pun boleh jadi sensitif.

Insya-Allah kali ni saya cerita tip utk kurangkan kesan buruk kopi & teh kepada gigi.

1) Minum guna straw & elakkan minum terus dari cawan/gelas.

Tujuannya, kita nak elakkan minuman dituju direct kepada gigi, terutamanya gigi depan. Lebih banyak terdedah, lebih senang melekat warnanya.

2) Elakkan minuman yg terlalu panas. Tunggu sejuk sikit dulu.

Suhu yg terlalu tinggi boleh beri kesan buruk kepada struktur dalaman gigi —> lebih mudah bertukar warna.

3) Kumur atau ‘bilas’ mulut dengan air putih selepas minum kopi/teh.

Makin lama gigi kita terdedah kepada minuman, lebih mudah bahan melekat di permukaan gigi.

4) Elakkan berus gigi sejurus selepas minum kopi/teh. Tunggu 30 minit – 1 jam dulu.

Kedua-dua minuman ni berasid, & memberus sebaik selepas minum, boleh menyebarkan lagi asid ke seluruh mulut —> struktur gigi jadi lebih lemah.

5) ‘Latte’ lebih baik dari ‘americano’!

Secara ringkas, susu dalam kopi/teh boleh bantu mengurangkan kesan sisa minuman dari melekat di atas permukaan gigi.

6) Minum dalam one-shot lebih baik dari minum sikit demi sikit.

Bukanlah habiskan dalam seteguk, nanti tersedak pula.

Point dia di sini, lebih panjang tempoh mula minum hingga habis, lebih tinggi risiko utk dapat kesan buruk.

7) Jaga kebersihan mulut, rajin berus & flos gigi.

Kebersihan yg tak memuaskan (terutamanya karang gigi) akan buat warna kekuningan lebih senang melekat.

Kalau ikut 7 tip ni minum kopi, tak akan ada kesan ke? Taklah begitu. Kesan tu masih ada, cuma kurang.

Boleh share kepada geng-geng mengopi anda!

Sumber: Madihah (@norulmadihahh)

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

[VIDEO] Gambar Anak Saiful Apek Ini Curi Perhatian, “Macam Sama La Dengan Ayahnya” – | Article Update

“Ehh muka sebijik apekk..” Siapa sahaja yg tdk mengenali pelawak & penyanyi, Saiful Apek Senario. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.