Home / Semasa / ‘Besi Jadi Emas, Simen Jadi Mutiara’ | MyBlog

‘Besi Jadi Emas, Simen Jadi Mutiara’ | MyBlog

Sejak memasuki tahun 2022, harga perbelanjaan harian makin meningkat & nasib rakyat Malaysia terus dihimpit dengan senario harga rumah yg terus melonjak tinggi sedangkan pendapatan ramai pekerja pula masih lagi berada di takuk lama.

Berdasarkan laporan, harga kediaman dijangka tetap terus mencatatkan kenaikan walaupun upah sebahagian besar pekerja di Malaysia pula kekal sama.

Harga rumah di Malaysia secara puratanya meningkat antara 10 hingga 20 peratus setiap tahun & faktor itulah menjadi beban rakyat di negara ini tdk mampu memiliki rumah sendiri.

Senario yg dirasai ini telah diluahkan oleh seorang pengguna Facebook bernama Jeff, mengatakan harga rumah masa kini dilihat mustahil bagi mereka yg berpendapatan sekitar RM1,500 utk memiliki kediaman sendiri.

Harga Rumah Naik Tak Setara Gaji Sumber: Facebook Jeff

Tadi sempat tanya harga rumah & sewa. Bayangkan gaji RM1,500 utk miliki rumah.Sedih beb. Macam mustahil dah. Rumah flat atau apartment harga mencanak naik. Melambung tinggi.

Rata-rata harga utk flat atau apartment biasa RM150k ke RM200k. Dengan gaji RM1500 tak boleh bayangkan macam mana nak beli.

Harga pembinaan sekarang melantun-lantun naik dua kali ganda dalam beberapa bulan ni je. Besi dah jadi emas. Simen dah jadi mutiara.

Rumah mampu milik macam dah tiada. Hanya mampu pandang. Sedangkan dengan gaji RM1,500 ke RM2k hanya mampu utk rumah sekitar RM100k maksimum. Dengan perkembangan bahan binaan yg meletup naik, lupakan harga tu.

Sewa jangan cerita. Rumah flat pun dah RM800 ke RM1k sekarang ni. Apatah lagi teres. Rata-rata dalam RM1,500. Harga sewa & harga rumah seolah-olah tiada kawalan lagi. Harga bahan binaan pun macam tak serius utk dikawal.

Sedangkan gaji RM3k pun bank payah nak luluskan, ini pulak RM1,500 ke RM2k.

BACA: Ruang ‘Sekangkang Kera’ Di Chow Kit Ini Disewa Dengan Harga RM450

Bukan itu sahaja, proses pemilikan rumah yg agak rumit termasuk penyediaan wang pendahuluan, pemprosesan dokumen & perkhidmatan peguam juga dilihat menyebabkan ramai masih tdk mendapatkan kediaman.

Sumber: Jeff

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.