Home / Semasa / Nak Main PS4 Pun Boleh, Masjid Di Amerika Syarikat Ini Sediakan Aktiviti Menarik Untuk Golongan Anak Muda | MyBlog

Nak Main PS4 Pun Boleh, Masjid Di Amerika Syarikat Ini Sediakan Aktiviti Menarik Untuk Golongan Anak Muda | MyBlog

Di Amerika Syarikat, bagi menggalakkan anak-anak muda gemar mengunjungi sebuah masjid, pelbagai aktiviti menarik telah disediakan utk mereka.

Antara aktiviti yg disediakan oleh jawatankuasa masjid tersebut ialah menyediakan meja permainan ping pong, kelengkapan senapang permainan Nerf gun & juga konsol permainan video Sony PlayStation 4 (PS4).

Situasi ini merupakan perkara biasa yg berlaku di sebuah masjid yg dipercayai terletak di daerah Newark, Delaware, Amerika Syarikat.

Menurut sumbernya, Saif Suhairi yg telah membuat hantaran Facebook mengenai perkara ini, kanak-kanak di sana dibiarkan sahaja bebas meluangkan masa di dalam masjid.

Orang dewasa pula tdk melarang malah membiarkan sahaja golongan muda ini utk bermain-main di dalam persekitaran masjid.

Beliau yg menerima kunjungan seorang rakannya dari Malaysia turut memberitahu, rakannya tersebut terkejut k3rana budak-budak dibiarkan sahaja bebas utk bermain.

Paling mengejutkan bagi rakannya tersebut ialah di Amerika Syarikat, seolah-olah tiada lagi penguatkuasaan Prosedur Operasi Standard (SOP) & pandemik juga seperti telah berakhir.

Rakannya itu juga turut memberitahu orang ramai di sana sudah tdk menjaga penjarakan sosial, tdk lagi memakai topeng muka serta telah merapatkan saf ketika solat berjemaah di masjid.

Suasana sebegini amat dirindui rakannya tersebut k3rana di Malaysia, masih tdk banyak perubahan berlaku walaupun 2 tahun telah berlalu.

Dalam hantaran yg dibuat oleh Saif Suhairi tersebut, beliau turut sertakan sekali beberapa foto bagi menggambarkan suasana sebenar di dalam masjid tersebut.

Di ruangan komen, beliau turut menjelaskan bahawa beliau sebenarnya bekerja di Ushopus & mempelawa mereka yg berminat utk membeli barangan dari Amerika Syarikat utk menghubunginya.

Komen-komen dari netizen pula, ramai yg memberi pandangan & pengalaman sendiri mengenai situasi masjid-masjid di Malaysia.

“Baguslah. Nak tengok Islam yg betul kena tengok di negara bukan Islam. Ini kalau kat Malaysia ni, budak-budak ni dah kena tendang keluar dengan pak imam.” – Anas Asarani

“Kalau buat kat sini…mau mengamuk pakcik-pakcik zuhud semua…sat gi marah dok buat benda lara dalam masjid buat ap4…jangan kata nak buh meja ping pong…nak buka booth meniaga pun kena marah…jangan meniaga dalam masjid katanya…🤣🤣🤣.” – Khairul Fazly Jaffar

“USA okey aje.. habis main kita kemas & time solat kita solat.. kebersihan & kekemasan sentiasa dijaga..” – Shahrulmiza Zakaria

“Pak lebai dekat Malaysia. Kalau kau masuk masjid siang-siang kena pandang atas bawah umpama nak curi duit tabung masjid”. – Hafiz Zakaria

“Sebenar tu masjid bukan sekadar tempat solat je. Menurut pasal nabi dulu, dia juga anjurkan masjid sebagai community center agar tak sepi senyap je bile habis masa solat.” – Rayziz Crown

Tangkap layar dari Facebook Saif Suhairi– Tangkap layar dari Facebook Saif Suhairi

BACA: Pasang ‘Speaker’ Kuat-Kuat Untuk Semua Aktiviti, Masjid Di Taman Perumahan Ini Undang Rasa Kurang Senang Penduduk

Sumber: Saif Suhairi

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Pelajar maut kemalangan dalam perjalanan pulang ke kolej | Article Update

REMBAU – Seorang pelajar kolej maut selepas terlibat dalam nahas dua buah kenderaan di Kilometer …

Leave a Reply

Your email address will not be published.