Home / Semasa / Kagum melihat lori treler kendalian anak tempatan mengangkut muatan mega ke jeti berdekatan

Kagum melihat lori treler kendalian anak tempatan mengangkut muatan mega ke jeti berdekatan

Biasa dalam siri seperti “Mega Transport” atau “Mega Movers” di saluran National Geographic dan Discovery Channel serta YouTube, kita kagum melihat kenderaan mega mengangkut muatan mega yang beratus atau beribu tan beratnya.

Jika pemandu kenderaan berat mengangkut muatan mega dari satu destinasi ke satu destinasi, sudah pasti memerlukan kemahiran dan kepakaran yang tinggi, juga kerja berpasukan yang tinggi.

Tangkap Skrin / YouTube

Kita selalu melihat dengan kekaguman kehebatan para pekerja berkemahiran tinggi ini di luar negara, yang biasanya di negara-negara maju mengendalikan projek mega dengan tahap profesionalisme yang tinggi.

Di Malaysia pun tidak kurang hebatnya untuk kita tabik anak tempatan dengan kemahiran mereka yang mengendalikan kenderaan berat membawa muatan paling besar, yang ada di antaranya lebih besar daripada rumah kita.

Facebook

Bagi mereka yang tinggal di Melaka, mungkin sudah biasa melihat pergerakan lori treler dengan pengangkut ‘multi axle’ kendalian anak tempatan yang membawa tangki mega dan berat ke Jeti Tanjung Kling untuk dinaikkan ke dalam kapal.

Facebook

Dalam sebuah video yang tular di Facebook, yang lokasinya di Melaka, kelihatan polis trafik mengawal trafik untuk memberi laluan kepada lori treler ‘multi axle’ membawa tangki mega itu yang seberat 700 tan ke destinasinya di Jeti Pantai Puteri, Tanjung Kling.

Facebook

Kerja yang amat mencabar dan memerlukan kesabaran serta kemahiran yang tinggi dalam pengendalian kenderaan mega berat dengan 540 tayar ini.

Tangkap Skrin / YouTube

Bukan calang-calang pemandu dan operator dari syarikat logistik yang boleh mengendalikan operasi mengangkut kargo mega ini ke tempat yang sempit serta jalan raya yang penuh dengan kenderaan.

Tangkap Skrin /YouTube

Untuk menaiki bukit yang tidak berapa tinggi pun, tiga kepala lori treler diperlukan untuk menarik muatan kargo mega ini.

Tangkap Skrin / YouTube

Pergerakan yang sangat perlahan, memakan masa yang lama dan sentiasa berhati-hati bagi memastikan muatan tangki mega sepanjang kira-kira 70 meter itu berjaya diturunkan ke destinasi dalam keadaan selamat.

Tangkap Skrin / YouTube

Menurut hantaran video di Facebook, tangki ini digunakan dalam industri minyak yang akan ditanam di dalam tanah untuk mengelak berlakunya letupan.

Sekadar Gambar Hiasan / YouTube

Ia disusun di Jeti Pantai Puteri, Tanjung Kling terlebih dahulu sebelum diangkut oleh kapal pengangkut untuk dibawa ke destinasi seterusnya.

kredit : Era Baru

About admin2

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.