Home / Semasa / Harga Mahal, Beg Makin Berat, Ibu Bapa Kesal Kenapa Pihak Sekolah Masih Wajibkan Murid Beli Buku Aktiviti Tambahan | MyBlog

Harga Mahal, Beg Makin Berat, Ibu Bapa Kesal Kenapa Pihak Sekolah Masih Wajibkan Murid Beli Buku Aktiviti Tambahan | MyBlog

Tiap-tiap kali tiba musim utk kembali ke sekolah, pasti ramai ibu bapa pening kepala dengan jumlah perbelanjaan tinggi yg terpaksa mereka keluarkan.

Pada masa inilah anak-anak yg nak kembali ke sekolah itu rata-ratanya memerlukan uniform baru, beg baru, kasut baru, alat tulis baru & serba-serbi lagi semuanya baru.

Entah kenapa, setiap tahun, makin menjadi-jadi pula pihak sekolah seolah-olah hendak menambah lagi beban ibu bapa pada waktu yg sukar ketika ini.

Seperti yg dikongsikan di Facebook Mohd Fadli Salleh ini, dua ibu bapa dari sekolah yg berbeza telah mengadu kenapa murid diwajibkan utk membeli buku aktiviti tambahan.

Harganya yg mahal pula sudah tentu memberi ‘kesan’ kepada poket ibu bapa lebih-lebih lagi bagi mereka yg mempunyai anak yg ramai.

Ketika isu berat beg murid sekolah masih tiada penyelesaian, pihak sekolah pula seolah-olah hanya ‘lepas tangan’ & mengambil kesempatan utk ‘berniaga’ serta memaksimumkan keuntungan.

Ikuti pendedahan yg dibuat di Facebook Mohd Fadli Salleh berikut:

Dua ibu bapa dari sekolah berbeza PM bagitahu isu pihak sekolah wajibkan murid beli buku aktiviti tambahan termasuk murid Tahap 1.

Murid Tahun 1-3 ni dah pun ada buku aktiviti yg dibekalkan KPM saban tahun. Buku tu pun ada yg tak sempat cikgu-cikgu nak habiskan.

Ni nak tambah buku aktiviti lagi dah kenapa pula? Dah la beg berat yakmat dah dengan buku sedia ada, nak tambah lagi bebanan anak-anak kita.

Harga dah la mahal. Sampai beratus. Kalau ada 3-4 orang anak sekolah rendah, memang parah juga poket mak ayah.

Musim gawat ni, jangan la tambah bebanan ibubapa. Mak ayah dok pening nak cari duit beli seragam sekolah pun tak hilang serabut kepala lagi. Tambah pula ada sekolah yg mewajibkan beli buku tambahan seperti ini.

Pakai jelah buku aktiviti yg dah dibekalkan tu. Apa salahnya?

Dan bila isu ini diadukan pada GB/pentadbir, mereka tetap kata itu keperluan murid & wajib beli walau secara ansuran.

Minmin rasa kalau sampai aduan terus kepada sekolah mereka tak layan, better mak ayah panjangkan isu kat PPD & JPN. Tak jalan juga boleh report kat KPM melalui SISPAA atau e-mel KPM.

Kalau tanya Minmin, tiada keperluan murid Tahap 1 ada buku aktiviti tambahan. Itu jawapan muktamad saya.

Sekian.

-Minmin-

#MFS

Tangkap layar dari Facebook Mohd Fadli Salleh– Tangkap layar dari Facebook Mohd Fadli Salleh

Sumber: Mohd Fadli Salleh

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Iqbal Zulkefli Beli Banglo RM5 Juta Di Kawasan Elit

Usahawan sensasi, Iqbal Zulkefli sanggup berhabis dengan membeli sebuah banglo mewah RM5 juta yg terletak di Bangsar, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.