Home / Semasa / Tip Berpuasa Untuk Ibu Mengandung Serta Kategori Mereka Yang Tidak Digalakkan Berpuasa | MyBlog

Tip Berpuasa Untuk Ibu Mengandung Serta Kategori Mereka Yang Tidak Digalakkan Berpuasa | MyBlog

Tidak lama lagi umat Islam di seluruh dunia akan menyambut ketibaan bulan Ramadan & sama-sama menjalankan ibadat puasa.

Setiap kali ketibaan Ramadan juga, didapati masih ramai ibu mengandung tertanya-tanya k3rana masih ragu-ragu utk berpuasa.

Seperti yg telah dikongsi oleh Dr. Muhammad Izzat melalui satu hantaran di Facebook, sudah ramai pesakitnya yg mengandung bertanya tentang hal ini.

Terdapat 5 tip yg dikongsikan beliau utk ibu mengandung berpuasa. Namun, mereka yg tergolong dalam 8 kategori yg disenaraikan beliau masih tdk digalakkan berpuasa.

Walau bagaimanapun, semasa sesi check up/follow up, adalah wajar utk ibu mengandung tersebut membuat pemeriksaan serta mendapatkan penilaian dari doktor masing-masing sendiri & bukan hanya meminta pandangan & nasihat melalui ruangan media sosial.

Berikut merupakan perkongsian ilmu dari Facebook Muhammad Izzat:

Dah banyak patient mengandung tanya saya kat klinik, boleh tak dia berpuasa nanti?

Secara amnya, ibu mengandung yg TAK digalakkan utk berpuasa adalah seperti berikut:

1) Ibu yg ada GDM dengan kawalan insulin.

2) Ibu yg berisiko tinggi utk dapat darah beku (Venous thromboembolism), atau pernah kena VTE & sedang diberikan ubat cucuk cairkan darah Clexane.

3) Ibu yg ada Ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS) – ni utk ibu yg mengandung dengan ubat kesuburan.

4) Ibu yg ada muntah-muntah teruk, tak kira pada awal pregnancy atau pada trimester lain.

5) Ibu yg ada pendarahan.

6) Ibu yg tak sihat – demam atau sedang dijangkiti COVID-19.

7) Ibu yg bayinya ada masalah tumbesaran (IUGR).

8) Ibu yg mengandung kembar.

Atau ap4 jua keadaan yg doktor fikirkan bila berpuasa boleh memudarakan kesihatan ibu.

Untuk ibu mengandung yg boleh berpuasa, setelah dinilai oleh doktor, ada beberapa tip utk anda:

1) Makan lebih dari 2 kali antara masa berbuka & sahur. Pilih makanan seimbang & berkhasiat utk elak sembelit, masalah penghadaman, heartburn.

2) Untuk berbuka, tak ada pelan pemakanan khas tapi boleh try this:

Buka dengan 3 biji tamar & jus buah (boleh ganti dengan sup atau yogurt rendah lemak). Then sambung dengan makanan seimbang – ada salad, ulam-ulaman & ada protein & complex karbohidrat. Makanan berlemak tinggi & berminyak kena elak.

3) Jangan tinggal sahur.

4) Elak minum teh/coffee masa sahur – caffeine boleh sebabkan you terkencing banyak and sekali gus senang kena dehydration. Nak puasa tak boleh minum air dah kan?

5) Pastikan minum air masak yg mencukupi sepanjang tempoh berbuka & sahur.

*Jangan tanya saya sama ada anda boleh berpuasa ke tak di social media, masa jumpa doktor utk check up/follow up tu boleh tanya doktor masing-masing. Bila saya tak periksa saya tak boleh cakap you selamat utk berpuasa atau tak.

Selamat berpuasa mommies!

Tangkap layar dari Facebook Muhammad Izzat– Tangkap layar dari Facebook Muhammad Izzat

BACA: Tak Sempat Ganti Puasa? Ini Panduan Lengkap Untuk Kira Fidyah Yang Wajib Dibayar

Sumber: Muhammad Izzat

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Gagal Kawal Emosi Ketika Jawab Soalan, Sifu Bisnes ‘Disekolahkan’ Oleh Netizen | Article Update

Seorang sifu bisnes terkemuka yg bertaraf jutawan & mempunyai ribuan pengikut telah ditegur oleh seorang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.