Home / Semasa / Kecoh Dakwaan Sotong ‘Frozen’ Sebenarnya Dubur Babi, Netizen Minta Henti Sebarkan Berita Palsu | MyBlog

Kecoh Dakwaan Sotong ‘Frozen’ Sebenarnya Dubur Babi, Netizen Minta Henti Sebarkan Berita Palsu | MyBlog

Kita sedia maklum, media sosial antara medan penyebaran berita palsu yg begitu pantas. Melalui media sosial, penyebaran maklumat palsu semakin sukar disekat bahkan diperiksa kesahihannya.

Hal ini terbukti dengan banyaknya berita-berita yg tdk pasti sumber & kebenarannya yg tersebar di media sosial terutama di aplikasi WhatsApp & Facebook. Kebimbangan penularan berita palsu ini sedikit sebanyak akan mengelirukan golongan yg lebih berusia.

Tular baru-baru ini, mengenai perkongsian sebuah kiriman menerusi aplikasi WhatsApp berkaitan status halal satu produk makanan sejuk beku (frozen).

Kirim mesej itu berkongsi foto hidangan calamari ring ataupun sotong sejuk beku yg dipotong bulat seperti cincin. Produk berkenaan didakwa tdk dihasilkan menggunakan sotong sebenar, sebaliknya ia diperbuat daripada bahagian dubur babi sedangkan produk itu juga terpapar logo halal yg diiktiraf JAKIM.

Walaupun sudah dijelaskan ia merupakan info palsu, masih tetap ada segelintir individu yg menyokong mesej tersebut.

Penyebaran info itu telah mencetuskan perdebatan netizen yg rata-ratanya mengecam tindakan individu yg tdk bertanggungjawab sehingga boleh memperdayakan golongan berusia yg mudah mempercayai berita sebegini.

Begitu juga bagi pihak pemborong & peruncit barangan laut segar & sejuk beku, D’Semeling Fresh Frozen Seafood yg terpanggil utk mengulas mengenai isu ini.

Sotong Frozen Dubur Babi

SOTONG RING DARI BABI?

Kecoh kat WhatsApp & Facebook pasal sotong ring yg dikatakan dibuat dari usus babi & diletakkan perasa sotong. Ada yg meragui cop halal yg dicetak dilabel pembungkusan. Ada juga yg pertikai sebab rasanya liat tdk seperti sotong biasa.

1. Sotong ring liat?

Sotong ada banyak spesis & banyak jenis… yg kilang pakai utk buat sotong ring ni adalah jenis illex squid (boleh google nama sotong)… jenis ni tak ada di negara kita, banyak di negara luar… jadi orang tak kenal sangat sotong jenis ni… yg di negara kita banyak yg jenis loligo. Sebab tu rasa tak sama dengan sotong yg biasa kita makan & cara masakkan pon lain utk setiap jenis sotong.

2. Cop halal meragukan?

Di Malaysia badan yg mengawal status halal haram ni adalah JAKIM. Di negara lain ada jabatan agama islam mereka sendiri yg menyelia bab ni. Ada cop depa sendiri… takkan nak pakai cop JAKIM pula utk negara Thailand/China? Boleh rujuk gambar dibawah utk logo halal yg diiktiraf oleh JAKIM.

3. MAQIS

Kalau bab import export barangan dari luar ke dalam negara diserahkan pada MAQIS. Tugas MAQIS ni utk check setiap barang yg masuk ke Malaysia. Ada banyak jabatan yg terlibat antaranya JAKIM. Kalau betul buat dari babi, mesti dah kantoi.

4. Bukti proses dari babi?

Setakat ni banyak video yg dibuat dari sotong je. Tak ada satu pon video dari babi. Setakat cakap kosong tanpa bukti yg kukuh, setakat boleh dengar saja.

Sotong Frozen Dubur BabiMakanan Korea ‘Barbecue Pork Rectum’

Justeru, kitalah perlu memupuk diri budaya membaca bukan sekadar tajuk atau mempercayai bulat-bulat maklumat yg disebarkan melainkan daripada pihak yg sepatutnya.

Sama-sama kita peka dengan kebenaran sesuatu maklumat & bersama hentikan penyebaran berita palsu yg akan merugikan banyak pihak.


Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Bekas isteri bongkar Tegar kerap DM kenalan, ‘jual’ cerita sedih.

Berita penceraian penyanyi Indonesia, Tegar Septian siang tadi agak mengejutkan ramai k3rana dia amat dikenali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.