Home / Semasa / Kecoh Polis Trafik Dituduh Halang Ambulans Sebab Utamakan Konvoi VVIP, Sekali Ini Kata Saksi, Petugas Medik Buat Ramai Terkejut

Kecoh Polis Trafik Dituduh Halang Ambulans Sebab Utamakan Konvoi VVIP, Sekali Ini Kata Saksi, Petugas Medik Buat Ramai Terkejut

KECOH di media sosial apabila rakaman video menunjukkan ambulans yg sedang membawa pesakit disekat daripada meneruskan perjalanan k3rana dipercayai bagi memberi laluan kepada konvoi orang kenamaan (VVIP).

Menerusi video rakaman dashcam ambulans terbabit, kejadian berkenaan berlaku di jejambat Jalan Skudai Kiri, Johor Bahru, Johor kira-kira pukul 2.15 petang, Sabtu.

Pada ketika itu, ambulans berada di laluan bawah yg mempunyai tiga lorong, manakala konvoi VVIP bergerak dari atas jejambat & melalui susur keluar di sebelah kiri.

Difahamkan, tindakan polis trafik berkenaan adalah bagi mengelak berlakunya kemalangan jalan raya serta membahayakan pengguna jalan raya yg lain.

Bagaimanapun, netizen menyelar tindakan tersebut & menyifatkan ia sebagai tdk wajar k3rana terdapat pesakit di dalam ambulans.

Difahamkan, video tular itu dimuat naik sekali lagi & dikongsi netizen bermula petang Ahad selepas video pertamanya dipadam.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen mula memberi komen negatif & mengecam tindakan dua anggota polis trafik di lokasi kejadian.

Antara reaksi negatif yg ditinggalkan netizen.

“Undang-undang Malaysia hanya utk VVIP, nyawa rakyat dah tak bernilai di Malaysia. Tu pun jangan, kaki ampu VVIP masih berlambak lagi,” katanya.

“VVIP penting daripada ambulans, macam mana kalau yg dalam ambulans tu keluarga mereka… baru ada akal,” komen seorang lagi,

Sungguhpun dikritik hebat, namun terdapat beberapa pelayar media sosial yg menceritakan keadaan sebenar & menjelaskan kewajaran tindakan yg dilakukan polis berkenaan.

Antara netizen yg menjelaskan insiden berkenaan.

Salah seorang netizen yg mengakui berada di lokasi kejadian memaklumkan, polis trafik terpaksa menghentikan ambulans utk seketika k3rana terdapat kenderaan laju dari atas jejambat.

“Situasi sebenar ambulans ditahan, PDRM kosongkan jalan dari kenderaan yg laju atas jejambat & ambulans dibenarkan jalan sebelum konvoi tiba.

“Lokasi jejambat Skudai Kiri. Saya seorang MA (pembantu perubatan) kerajaan & setahu saya ambulans swasta biasa akan bawa pesakit tdk kritikal,” ujarnya.

Kenderaan lain memberi laluan kepada ambulans sehingga dihalang polis trafik.

Seorang lagi netizen yg mengakui sebagai pemandu medik Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan bahawa, undang-undang perlu dipatuhi walau dalam ap4 jua situasi.

Aku pilot medik KKM, bagi aku kes macam ni biasa… pesakit tu tagging ap4? Ingat, undang-undang kena ikuit walaupun kita dalam ap4 jua situasi.

“Andai kata berlaku pertembungan bila ambulans lintas macam tu, lebih besar bencana menanti.

“Setakat nak kondem, siapa pun boleh tapi kena tahu anggota bertugas tak boleh sewenang-wenangnya lepas ambulans lalu & dia kena minta kebenaran di point utama paling hadapan sebelum nak lepaskan ambulans supaya tdk berlaku pertembungan. Ini utk mengelak terjadinya bencana,” jelasnya.

Antara Komen Lain

Setiap saat sangat bermakna buat ambulans yg memandu dalam keadaan kecemasan k3rana cepat atau lambat boleh membezakan antara yg hidup & mati seseorang pesakit.

Aku doakan supaya orang yg tahan ambulance tu akan dapat merase di saat stuasi yg sama Aamiin… Mudah²an allah makbul permintaan hamba mu ini…

Respect dgn driver ambulan Sbb dia dlm situasi mcm tu masih lagi meghormati anggota polis yg menahan dia ..Smoga diberikan kesihatan .Selamat dri bahaya & permudahkn lah segala urusan nya..& anggota polis juga smoga dipermudahkan urusan..Marah2 mmng marah jgk ..Tapi time kita susah ke kena apa2 berkaitan jnyah..Polis la yg kita jmpa dulu…Jadi polis aku xnk komen apa2 sbb aku xberada kat situasi dia..so smoga segala ap4 urusan berjalan lancar ..Dipermudahkan..Yg harus dipersalahkan orang2 atasan laa..anggota bawahan selalu mnjadi mngsa kecaman & macam2 lagi..

Ambulance u have the highest right ..that’s way..just go .no one cannot stop u.if someone stop you..there should be blame as murderer of Ambulance patient

Antara salah satu sebab menjadikan ak seorang pengumpul saman trafik sebagai satu hobi..ianya sungguh luarbiasa anda boleh cuba hobi baru ni..nak kumpul setem dah lapuk

Driver Ambulance Dah tahu bawak nyawa yg perlu di selamatkan jalan ajelah. Makin Melampau2 Perangai VVIP kat Malaysia ni ,Yang kawal pun satu hal tak yah nak mengampu sangat kena buat pertimbangan yg mana perlu di beri keutamaan.

Anggota Polis jd serba salah…nak bg lepas ambulans nanti kena tindakan tata tertib plak ngan pegawai atasan sbb tak ikut SOP yg ditetapkan….jgn kecam anggota tu sbb dia jalankan tugas….menteri kena bahaskan issue ini dlm parlimen agar undang² mengenai tanggungjawab pengiring menteri & vvip ini boleh dilonggarkan mengikut keadaan atau situasi atas dasar kemanusian….nyawa lebih penting…..

Sumber Mstar

Gambar Sekadar Hiasan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yg menarik & menghiburkan di bawah ini yg dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Contoh Tradisi Budaya Buli Di SBP Yang Ramai Tidak Tahu Dan Tidak Diberitahu Oleh Anak Anda | Article Update

Sememangnya kes buli yg serius masih kerap dilaporkan berlaku di sekolah-sekolah asrama di Malaysia. Namun, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.