Home / Semasa / Pemandu Ambulans Setuju Memang Patut Beri Laluan Kepada Konvoi VIP | MyBlog

Pemandu Ambulans Setuju Memang Patut Beri Laluan Kepada Konvoi VIP | MyBlog

Boleh dikatakan kejadian ambulans ditahan utk memberi laluan kepada golongan VIP kerap kali berlaku di Malaysia.

Sebelum ini, kejadian yg sama pernah berlaku apabila ambulans ditahan pihah polis utk memberi laluan konvoi VIP di Hulu Langat. Alasan yg diberikan adalah bagi mengelakkan kemalangan dengan kenderaan VIP yg sedang melalui jalan tersebut.

Tular baru-baru ini, sebuah video yg menunjukkan rakaman dashcam sebuah ambulans ditahan oleh dua anggota polis bersama kenderaan lain di sebuah jalan raya utk memberi laluan kepada konvoi VIP.

Rakaman video itu telah menyebabkan orang ramai tdk puas hati dengan kejadian tersebut yg mempersoal apakah kepentingan konvoi VIP berbanding nyawa rakyat.

@starex_kavin

“VVIP” dulu, Ambulans Later!! AGAIN & AGAIN 😒😒😏!!!

♬ original sound – rasta_Kavin0104 – rasta_Kavin0104

Memetik Harian Metro, Polis Daerah Johor Bahru Utara memaklumkan tindakan dua anggota terbabit menahan ambulans bukan utk memberi laluan utana kepada konvoi VIP, tetapi bagi mengelakkan pertembungan antara dua kenderaan itu.

Secara ringkas, penerangan Polis JBU dapat dilihat melalui poin seperti berikut:

Ambulans terbabit turut diberikan ruang laluan antara kenderaan lain utk maju ke hadapan seperti yg terpapar dalam video tular itu.
Anggota bertugas sudah buat penilaian dari setiap sudut keselamatan. Konvoi berkenaan sudah melalui jalan utama yg berada 100 meter di hadapan lebih awal utk ke lokasi.
Penahanan ambulans sangat minimum iaitu sekitar 30 saat, bagi mengelakkan risiko pertembungan antara konvoi & ambulans.
Jalan utama konvoi adalah menurun bukit & laluan ambulans adalah dari jalan susur.

Setuju Ambulans Beri Laluan Konvoi VIP

Pemandu ambulans setuju dengan tindakan anggota polis

Dalam pada ramai orang mengecam tindakan pihak berkuasa menghentikan laluan ambulans, seorang pemandu ambulans bernama Muhd Azrul memberi pandangan berbeza dengan menyatakan bersetuju dengan situasi tersebut.

“Memang betul tindakan polis menghentikan ambulans. Daripada dalam video itu kita boleh nampak betapa laju konvoi itu bergerak sebelum ambulans itu dihentikan oleh polis.

“Kenapa perlu membahayakan banyak nyawa sedangkan kita boleh elakkan kejadian tu dari berlaku. Sebenarnya ramai juga pemandu ambulans setuju ambulans tersebut dihentikan sementara bila tengok video tu.

“Tahniah anggota trafik yg bertugas. Nanti ada la komen tunggu la sedara ko dalam ambulans tu nanti,” tulisnya di Facebook.

Sumber: Muhd Azrul, Harian Metro

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“K0tornya SiapaIah Yang Kena Tu..”, Vldeo Noh MeIuddah Atas Pntas Terlma Krltikan Ntlzen – | Article Update

“Terkjut aku tngok , ingatkan sapelah yg buat prsembahan td..” V0kaIis kmpuIan hujan, Noh Salleh …

Leave a Reply

Your email address will not be published.