Home / Semasa / Tiada lagi penjarakan fizikal di masjid & surau bermula 1 April – Perdana Menteri | MyBlog

Tiada lagi penjarakan fizikal di masjid & surau bermula 1 April – Perdana Menteri | MyBlog

KUALA LUMPUR: Bermula 1 April 2022, aktiviti solat jemaah di masjid & surau atau upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat susulan pengumuman bahawa Malaysia akan memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik bermula bulan hadapan.

Menurutnya, isu tersebut merupakan isu besar yg sering diperkatakan rakyat terutamanya membabitkan ‘rapatkan saf’ ketika solat jemaah.

“Jadi imam selepas ini boleh mengatakan rapatkan saf k3rana kita tdk lagi menetapkan perlu ada satu meter penjarakan sosial.

“Walau bagaimanapun, oleh k3rana di dalam Perlembagaan Persekutuan, perkara berkaitan agama Islam terletak di bawah kuasa negeri, di bawah kuasa Sultan di negeri-negeri, walaupun saya sebutkan tiada penjarakan fizikal lagi, itu adalah cadangan daripada Kerajaan Persekutuan.

“Kalau kerajaan negeri ingin menetapkan, Majlis Agama Negeri tetapkan perlu ada penjarakan fizikal, kita serahkan kepada kerajaan negeri k3rana mereka ada hak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri,” katanya pada sidang media khas di Parlimen pada Selasa.

Turut hadir ialah Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz & Menteri Komunikasi & Multimedia, Tan Sri Annuar Musa.

Dalam pada itu, Ismail Sabri merakamkan penghargaan kepada Keluarga Malaysia yg cekal, tabah, kuat semangat & berdisiplin dalam mematuhi SOP serta menyokong setiap inisiatif kerajaan dalam memerangi COVID-19.

“Tanpa sumbangan Keluarga Malaysia, negara tdk akan boleh beralih ke Fasa ‘Peralihan Ke Endemik’.

“Saya juga berterima kasih kepada semua Menteri Kuartet COVID-19 yg diketuai Datuk Seri Hishammuddin Hussein atas usaha keras mereka demi memastikan usaha negara utk ‘Reopening Safely’ khususnya utk melangkah ke Fasa ‘Peralihan Ke Endemik’ ini dapat dilaksanakan mengikut perancangan.

“Perincian fasa peralihan ke endemik & pembukaan sempadan akan dimaklumkan oleh menteri-menteri kuartet dalam masa terdekat ini.“Tidak lupa juga kepada semua menteri, menteri-Menteri besar, ketua-ketua menteri, & setiap kementerian yg telah memainkan peranan dengan sangat baik dalam usaha menjayakan setiap strategi kerajaan demi memerangi COVID-19,” ujarnya.

Semoga Bermanfaat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima kasih Dan Jangan Lupa Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Pihak kami juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak &  tanggungjawab anda.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Contoh Tradisi Budaya Buli Di SBP Yang Ramai Tidak Tahu Dan Tidak Diberitahu Oleh Anak Anda | Article Update

Sememangnya kes buli yg serius masih kerap dilaporkan berlaku di sekolah-sekolah asrama di Malaysia. Namun, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.