Home / Semasa / Ramai Ibu Bapa Tak Tahu, Kanak-Kanak Boleh Lemas Dalam Takungan Air Walaupun Sedalam 1 Inci | MyBlog

Ramai Ibu Bapa Tak Tahu, Kanak-Kanak Boleh Lemas Dalam Takungan Air Walaupun Sedalam 1 Inci | MyBlog

Telah banyak dilaporkan sebelum ini di dalam akhbar & tular di media sosial tentang kematian kanak-kanak yg lemas di dalam bilik air.

Agak menyedihkan k3rana tragedi yg melibatkan nyawa kanak-kanak ini masih dapat dielakkan sekiranya ibu bapa sentiasa berwaspada & lebih berhati-hati.

Sesungguhnya, malang tdk berbau & manusia tdk mampu melawan qada & qadar serta ketentuan Ilahi.

Ada hikmah di sebalik setiap kejadian & semoga ap4 yg terjadi dapat dijadikan pengajaran utk semua ibu bapa yg lain.

Atas dasar tanggung jawab sosial, orang ramai juga perlu sama-sama memperingati & berkongsi ilmu agar kejadian seperti ini dapat dielakkan di masa hadapan.

Justeru itu, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan melalui laman Facebooknya telah membuat satu perkongsian yg amat berguna utk kita semua.

Semoga para ibu bapa kini lebih sedar akan bahaya & risiko yg melibatkan kanak-kanak ketika berada di dalam bilik air.

Kamarul Ariffin Nor Sadan

Ibu bapa kena tahu hal ini. Kanak-kanak boleh lemas di dalam air walaupun kedalamannya hanya 1 inci atau kurang daripada 2.5 sentimeter.

Ada beberapa perkara kita perlu pastikan utk elak risiko anak lemas di dalam bilik air, antaranya:

1) Elak Tinggal Anak Mandi Sendirian

Jangan tinggalkan anak mandi sendirian di dalam besen, baldi, tab mandi atau kolam berisi air walaupun utk seketika. Jika keluar dari bilik air, bawa anak sekali.

2) Terdapat Risiko Tergelincir

Selain lemas, kanak-kanak yg bermain di bilik air sendirian mudah tergelincir & tersungkur k3rana permukaan lantai licin. Terutamanya pada yg baru belajar berjalan.

3) Simpan Bekas Takungan Air

Kosongkan & simpan bekas takungan air di tempat yg sesuai selepas menggunakannya supaya anak tdk ambil & mengisikannya dengan air tanpa pengawasan.

4) Tutup Bekas Takungan Air

Ada bilik air mempunyai binaan takungan air yg kekal seperti kolah. Jika tdk boleh kosongkan, maka tutuplah ia. Mangkuk tandas jenis duduk pun elok ditutup.

5) Tutup Pintu Bilik Air

Jika tak boleh kosongkan, & tak boleh tutup bekas takung air. Maka tutuplah pintu bilik air jika tiada sesiapa menggunakannya. Ini utk elak anak masuk tanpa kita sedar.

Semoga bermanfaat! Nanti kita belajar sikit tentang CPR utk bayi pula, ya?

Dr. Kamarul Ariffin Nor SadanKesihatan & Perubatan

p/s: tak perlu kecam ibubapa kanak-kanak ni.

Sumber & kredit foto: Kamarul Ariffin Nor Sadan

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Bekas isteri bongkar Tegar kerap DM kenalan, ‘jual’ cerita sedih.

Berita penceraian penyanyi Indonesia, Tegar Septian siang tadi agak mengejutkan ramai k3rana dia amat dikenali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.