Home / Semasa / Tiga Jenis Mimpi Yang Tak Boleh Cerita Kepada Sesiapa Menurut Rasulullah SAW | MyBlog

Tiga Jenis Mimpi Yang Tak Boleh Cerita Kepada Sesiapa Menurut Rasulullah SAW | MyBlog

Sama ada baik ataupun buruk sesuatu mimpi, semacam menjadi kebiasaan kita utk menceritakannya kepada orang lain.

Namun begitu, Islam sebenarnya mengajar umatnya agar tdk menghebahkan mimpi kepada orang lain.

Sudah tentu ada sebabnya kepada larangan tersebut, terutama jika mengalami tiga jenis mimpi ini. Pendakwah & penceramah televisyen, Ustaz Elyas Ismail berkongsi mengenai jenis-jenis mimpi yg tdk sesuai utk diceritakan kepada umum.

Tiga Jenis Mimpi Tak Boleh Cerita

Tiga jenis mimpi tdk boleh dicerita kepada orang lain

Menerusi pencerahan yg dikongsikan oleh Ustaz Elyas di laman Instagram, terdapat tiga jenis mimpi yg tdk patut diceritakan kepada sesiapa melainkan kepada dua jenis orang iaitu orang alim atau pun orang yg memberi nasihat.

“Kata Nabi SAW : “Jangan kamu cerita mimpi pada orang kecuali pada dua jenis orang. Pertama sekali pada orang yg alim atau pun memberi nasihat yg ikhlas.

“Khususnya ada tiga jenis mimpi, jangan cerita dekat orang. Pertama sekali mimpi yg melibatkan kematian, ap4 jua bentuk kemalangan, kecelakaan yg berlaku pada kita atau pun kepada keluarga. Jangan cerita kat orang.

“Yang keduanya adalah mimpi-mimpi yg pelik-pelik, yg mungkin melibatkan nyawa, mungkin melibatkan kerosakan harta benda. Jangan cerita pada orang.

“Dan yg ketiganya mimpi yg mungkin ianya ada mesej yg mungkin boleh merosakkan akidah. Lagilah jangan cerita pada orang.

“Habis tu ap4 nak buat? Seeloknya kita minta berlindung kepada Allah SWT, ta’awwuz & minta supaya Allah Taala jauhkan kita dari sebarang bentuk kemudaratan.” Jelasnya.

Kita juga dinngatkan agar jangan suka-suka utk mentafsirkan mimpi, sama ada mimpi sendiri ataupun orang lain k3rana dikhuatiri mimpi berkenaan disalahtafsirkan & disalah anggap oleh masyarakat sehingga menjadi fitnah.

BACA: Kes Tertanam Hidup-Hidup Akibat Terima Pengkhabaran Harta Karun Oleh Bomoh Dalam Mimpi Ini Patut Dijadikan Pengajaran

Sumber: Instagram Ustaz Elyas Ismail, Sinar Harian

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.