Home / Semasa / “Belajar Pandai-Pandai Buat Apa, Jadi Rider Pun Boleh Dapat RM3,000 Sebulan” – Apa Dah Jadi Pada Generasi Sekarang? | MyBlog

“Belajar Pandai-Pandai Buat Apa, Jadi Rider Pun Boleh Dapat RM3,000 Sebulan” – Apa Dah Jadi Pada Generasi Sekarang? | MyBlog

Ketika bermulanya pandemik sekitar 2 tahun yg lalu, didapati telah banyak berlaku penutupan syarikat & perniagaan di Malaysia.

Ramai yg tdk bernasib baik & terpaksa diberhentikan kerja serta sukar utk meneruskan kelangsungan hidup.

Peluang pekerjaan dalam bidang penghantaran barang & makanan seterusnya terbuka luas & menjadi pilihan yg amat popular ketika itu.

Mereka yg ingin mencari rezeki tambahan terutama sekali golongan muda yg sukar utk mendapatkan pekerjaan termasuk juga graduan yg menganggur didapati tdk mensia-siakan peluang ini.

Sehinggalah sekarang, bidang pekerjaan ini didapati menjadi karier pilihan bagi rata-rata golongan muda masa kini.

Cara mudah utk mencari rezeki & membuat duit ini ditegur oleh seorang pengguna Facebook, Mohd Khairul Mk menerusi hantarannya berikut.

Adakah ini yg menjadi cita-cita pilihan seluruh generasi anak muda negara sekarang? Apa pula akan berlaku pada Malaysia pada masa akan datang?

Ikuti pendapat beliau yg amat wajar utk kita jadikan renungan bersama.

Mohd Khairul Mk

E-Hailing/Delivery bunuh karier development

Kita tak ada masalah tenaga pekerja tetapi kita bermasalah dengan penawaran kerja yg sangat mudah. Boleh bawa kereta, boleh bawa motor = boleh cari duit.

Bila dipupuk benda begini, mentaliti majoriti secara perlahan akan berubah secaral total.

“Belajar pandai-pandai buat ap4, jadi rider pun boleh dapat RM3,000 sebulan”.

“Susahlah nak bangun pagi, kena punch card. Jadi driver Grab senang. Rajin on, cukup target sehari RM100 boleh off, terus lepak”.

Aftermath yg sedang berlaku. Jangan terkejut k3rana negara dalam fasa pemulihan kepada endemik, lebih banyak tenaga kerja asing am & professional akan masuk k3rana industri sangat perlu!

Yes, short-term goal adalah utk mencari duit sewaktu pandemik tetapi manusia tend to take it easy and susah nak bertukar setelah lama duduk di tempat yg selesa. Selesa bangun 10am tanpa perlu ke pejabat, selesa jam 4 petang boleh minum di warung. Selesa tanpa sebarang dateline yg perlu dikejar.

Kita akan kembali pada zaman 80an-90an, zaman di mana ramai yg ingin mencari rezeki cara mudah dengan menjadi pemandu teksi. Ramai juga antara kita datang dari keluarga yg dibesarkan dengan rezeki seorang pemandu teksi. Tidak salah, tiada ap4 yg hendak dimalukan TETAPI adakah kita mahu jadi keturunan dari moyang sampai cicit hanya settle down sebagai pemandu teksi/penghantar makanan?

Persoalannya, ap4 akan jadi pada generasi sekarang? Apa yg diterapkan dalam pemikiran anak-anak di sekolah? Dahulu kita selalu disuap dengan “belajar rajin, jadi pandai, boleh kerja bagus gaji besar” tapi sekarang yg diratib “buat Grab pun boleh dapat RM3,000 nak pening ap4”.

Sebab mudah cari duit, mereka ini jadi bangsa lembik, tiada willing power, happy to settle as average.

Bila di berita-berita utama terpapar bangsa lain menerajui ekonomi, tembusi pasaran luar, mula mengorak langkah melancarkan produk berinovasi…. akan mula kedengaran ‘kerajaan tak tolong’ ‘kalau bangsa mata sepet senang dapat lah’.

Siapa makan cili, dia terasa bahang.

Siapa makan nasi kandar, dia mungkin cirit birit.

Lagi 10-15 tahun jangan malu jangan segan bila banyak jawatan profesional tak ada lagi muka budak makan belacan, sebab semua sibuk bercita-cita nak jadi rider/driver.

-DK-

Sumber & kredit foto: Mohd Khairul Mk

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Iklan Billboard Penuh Muka Founder Produk, Ini Yang Usahawan Patut Belajar Dengan Apple & Android | Article Update

Sekiranya anda berada di lebuhraya, pasti perasan pelbagai iklan terpampang di billboard tepi jalan. Ada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.