Home / Semasa / Masalah Anak Kencing Malam Perlukan Rawatan, Anak Tidak Patut Dihukum, Dirotan Dan Dimalukan! | MyBlog

Masalah Anak Kencing Malam Perlukan Rawatan, Anak Tidak Patut Dihukum, Dirotan Dan Dimalukan! | MyBlog

Membesarkan anak-anak memang menjadi satu kewajipan buat setiap ibu bapa & ianya merupakan satu tugasan yg tdk mudah.

Amat merbahaya sekiranya ibu bapa itu sendiri tdk cukup ilmu, lantas menyebabkan anak-anak tersebut membesar dengan cara yg salah.

Ini seterusnya menyumbang kepada masalah mental & psikologi anak tersebut sehingga mereka meningkat dewasa.

BACA: 7 Penyebab Anak Mula Tunjuk Perangai Kurang Ajar

Masalah kencing malam misalnya, TIDAK BOLEH diselesaikan dengan cara kekerasan seperti menghukum & mengaibkan anak tersebut.

Mengejutkan apabila didapati masih ramai ibu bapa yg tdk tahu cara sebenar bagi mengatasi masalah ini.

Seperti satu hantaran yg dibuat oleh Siti ‘Aisyah Rozalli di laman Facebooknya ini yg menegur seorang wanita yg mempunyai fahaman yg salah mengenai masalah anak kencing malam.

Dikhuatiri akibat komen wanita tersebut, lebih ramai ibu bapa akan mempunyai tanggapan yg salah, beliau telah mengambil inisiatif utk memperbetulkannya menerusi hantaran ringkasnya berikut.

Kencing Malam

TOLONG JANGAN HUKUM, ROTAN ANAK YANG KENCING MALAM!

JANGAN! JANGAN! JANGAN!

Saya terbaca komen ni di 1 page confession yg berkongsi tentang kisah seorang wanita yg pernah berkahwin dengan lelaki yg ada minat aneh: Adult Baby Diaper Lover (ABDL).

Ex-husband dia ada minat pakai diaper sampai dah kahwin. Ini masalah mental yg perlukan rawatan dari pakar psikiatri. Ada banyak research dah mat salleh buat pasal ABDL ni. Boleh Google. Benda ni agak rare sebenarnya.

Tapi… kat ruang komen…

Allahu akbar….

Puan ni komen menyalahkan ibu ayah ex-husband tu yg tak hukum anak. Sebab lelaki tersebut ada history terkencing malam semasa kecil.

Saya tak nafikan ada benda yg tak sepatutnya parents lelaki tu buat, yg sebenarnya menyumbang kepada anaknya rasa ABDL tu normal.

TAPI!!!

Perbuatan menghukum, merotan bila anak kencing malam adalah salah!

Hukum-hukum inilah sebenarnya yg boleh lead anak berahsia, tertekan & boleh menyumbang jadi ABDL!

Menghukum anak kencing malam dengan kekerasan, memalukan anak, boleh buat anak stress sehingga tak selesai pun masalah terkencing malamnya.

Menghukum anak kencing malam begitu boleh buat anak jadi penipu. Sorok masalah dari ibu bapa.

Anak boleh benci ibu ayah.

Lagi scary…

Anak boleh BENCI DIRI SENDIRI!!!

Akan berisiko utk lead kepada masalah psikiatri yg lain pula 😭

Kencing malam ini perlukan rawatan.

Nama saintifiknya Nocturnal Enuresis.

Involuntary urination that happens during sleeping.

Involuntary = luar kawalan.

Ianya perlukan rawatan dengan penuh kasih sayang & kesabaran.

Takde anak saja-saja kencing malam suka-suka dia…

Jumpa pakar kanak-kanak kalau anak masih kerap kencing malam selepas umur 6 tahun.

Biar doktor periksa kenapa.

Ada jangkitan kat salur kencing ke.

Anak jenis heavy sleeper ke.

Anak ada trauma yg kita tak tahu ke.

Setiap tu, ada rawatan yg berbeza.

Bukan menambah beban pada anak tu dengan hukuman & memalukan.

Aiyooo….

Jarang saya posting emosi memalam buta macam ni.

Tapi, I is so kenot!

Tolonglah jangan ada mentaliti macam ni.

Tolong sangat-sangat.

Kasihanilah anak tu 😭😭😭

Sumber & kredit foto: Siti ‘Aisyah Rozalli

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

[VIDEO] Gambar Anak Saiful Apek Ini Curi Perhatian, “Macam Sama La Dengan Ayahnya” – | Article Update

“Ehh muka sebijik apekk..” Siapa sahaja yg tdk mengenali pelawak & penyanyi, Saiful Apek Senario. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.