Home / Semasa / Tangmo Akan Disimpan 30Hari Lagi..” Akhlrnya Individu Orang Yang Pertama Menemui Tangmo Disungai ‘B0ngkar’ Sesuatu

Tangmo Akan Disimpan 30Hari Lagi..” Akhlrnya Individu Orang Yang Pertama Menemui Tangmo Disungai ‘B0ngkar’ Sesuatu

UPACARA pembakaran ma, yat aktres Tangmo Nida ditunda secara rasmi.Penundaan itu disebabkan ibunya, Panida mendesak f0rensik memindahkan ma:yat Tangmo ke Institut Pusat Ilmu F0rensik Kementerian Kehakiman.Perkara itu dimaklumkan oleh peguam keluarga Tangmo, Kritsana Sriboonpimsuay pada Sabtu.

“Saya telah menyerahkan d0kumen kepada penyelidik di Ibu Pejabat Polls Daerah 1, meminta mereka utk membekukan tvbuh sebelum memindahkan ma, yat ke Institut Pusat Ilmu F0rensik,”“Keluarga Tangmo yakln terdapat lvka pada tubuh Tangmo & ingin mengetahui pvnca kematlan,” katanya.

Upacara memberi penghormatan terakhlr kepada Tangmo Nida. Sebelum itu, upacara memberi penghormatan terakhlr buat aktres itu diadakan di GerejaLiberty Bangkok pada Jumaat hingga Ahad.

Justeru, Kritsana berkata, permintaan utk bedahSlasat kedua itu secara tldak langsung upacara pembkaran yg sepatutnya berlangsung Isnin ditvnda sehingga selesai. Polls masih meneruskan slasatan & memeriksa bukti baharu yg mungkin bertentangan dengan laporan awal mereka bahawa kematlan adalah kemlangan.

BedahSlasat semula ma, yat Tangmo diutarakan oleh aktor & petugas penyelamat bernama Ekkapun. Ekkapun merupakan orang pertama yg melihat Tangmo sejurus dikeluarkan dari sungai.

Menurutnya, wajah aktres itu seperti terkena pvkulan benda keras, ada lvka di mata kanan & beberapa gigiPatah. Untuk rekod ma, yat Tangmo ditemui selepas tiga hari terjatuh dari sebuah bot di Sungai Chao Phraya.

Pelbagai spekulasi timbul berkaitan pvnca kematlan namun sebelum ini pihak polls telahpun menjelaskan Tangmo menlnggalDunia akibat lepas k3rana terdapat ksan lumpur pada paru-paru.

Sumber : Mstar

Polls telah memperoleh rakaman yg dilaporkan menunjukkan seseorang berdiri & duduk di belakang bot laju dipandu di sepanjang Sungai Chao Phraya sebelum pelakon TV Pattarathida “Tangmo” Patcharaveerapong terjatuh ke laut bulan lepas.

Bagaimanapun, polls tldak akan menyatakan sama ada orang yg dilihat dalam rakaman itu adalah pelakon, sambil menambah slasatan lanjut diperlukan. Pol Lt Jen JirapatPhumuchit, pesuruhjaya Wilayah Polls Wilayah 1, berkata semalam bahawa penylasat telah memperoleh “buktl baharu” daripada video CCTV yg diambil dari bangunan tepi sungai Chao Phraya.

Beliau berkata rakaman itu menunjukkan seseorang berdiri & duduk di bahagian belakang bot laju pada 10.34 malam pada 24 Feb sebelum aktres itu terjatuh ke dalam sungai. “Bukti ini berguna k3rana ia akan membantu penylasat mendapatkan lebih kejelasan mengenai k, es ini,” kata Lt Jen Jirapat. Beliau berkata polls akan meminta pakar dari rumah pengeluaran utk membantu meningkatkan kejelasan rakaman & memeriksa koordinat GPS bot laju.

Sementara itu, Pol Kol Songsak Raksaksakul, pengarah Institut Sains F0rensik Pusat Kementerian Kehakiman, berkata institut itu akan menubuhkan panel utk menjalankan bedahSlasat kedua ma, yat Pattarathida, seperti yg diminta oleh ibunya, & akan menjemput doktor dari institut lain utk menyertainya. .

“Ma, yatnya akan disimpan di HospitalUniversiti Thammasat, & pemeriksaan semula dijangka selesai dalam tempoh tldak kvrang daripada 30 hari,” kata Pol Col Songsak. Ma, yat aktres itu sepatutnya dibakar sekarang, tetapi pada hari Sabtu, ibunya memanggil penylasat utk memindahkan ma, yat ke institut utk pemeriksaan semula.

Khunying Dr Pornthip Rojanasunant, bekas pengarah Institut Sains Forensik Pusat, berkata di Facebook bahawa keluarga itu mungkin mempunyai peluang yg jarang utk mengakses keputusan bedahSlasat. Beliau berkata ramai orang tersilap percaya bahawa hanya polls mempunyai akses kepada laporan ini.

Mengikut undang-undang, doktor f0rensik mempunyai kewajipan utk mendedahkan kebenaran, tetapi memandangkan bedahSlasat di Thailand telah disepadukan ke dalam siasatan polls, proses itu mungkin tldak telus seperti yg sepatutnya, katanya. Beliau berkata Thailand harus menerima pakai ProtokolMinnesotaPBB, satu set garis panduan utk Dr yg mengatakan bahawa Dr mesti berdikari.

Sumber : bangkokpost

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima KasihJom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.Pihak kami juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini.Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yg menarik & menghiburkan di bawah ini yg dikongsikan seperti berikut:

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Kontraktor Diajar Teknik Sebutharga Tiruan, Industri Pembinaan Dilihat Penuh Memualkan | Article Update

Penawaran sebutharga sering dilakukan oleh pihak kerajaan sekiranya ingin membuka tender secara terbuka. Peluang tender …

Leave a Reply

Your email address will not be published.