Home / Semasa / Baru Dpanggil StesenTV, BuatHal Lagi. ApaYang PDRM Lakukan Pasti Buat KakLong Trdiam

Baru Dpanggil StesenTV, BuatHal Lagi. ApaYang PDRM Lakukan Pasti Buat KakLong Trdiam

Kuala Lumpur – Bagai tiada kesudahan. Begitulah kisahnya mengenai Kak Long atau Wan Nor Baizura yg yg pernah tular gara-gara k.es a.mukan di kedai serbaneka 7Eleven & restoran makanan segera KFC, baru-baru ini.

Pada Isnin pula, wanita berusia 34 tahun itu teruk dik.ecam selepas dijemput menghadiri rakaman sebuah program di stesen TV Al Hijrah.

Belum reda i.su itu, tular pula rakaman video yg memaparkan Kak Long sedang melakonkan gaya t.empang & h.erot, persis Orang Kelainan Upaya OKU.

Ti.ndakan itu ternyata tdk disenangi netizen yg mana Kak Long dianggap menghi.na golongan c.acat, malah dia didesak agar melakukan permohonan maaf segera.

Dalam kenyataan ringkas di Facebook, Kak Long menafikan d.akwaan itu & memohon maaf jika ada pihak yg terasa dengan gurauannya.

“Demi Allah saya tdk pers.endakan OKU. Saya gurau masa tu dalam live. Serba benda nak rakam. Kenapa bagi saya tekanan yg sangat kuat? Saya tak hi.na OKU, saya tak sebut nama siapa-siapa. Kenapa selalu cari silap saya?.

“Demi Allah saya tak ada niat nak hi.na OKU. Saya akui saya buat live gurau-gurau saja. Tapi benda tu buat ramai terasa. Saya minta maaf lagi sekali. Demi Allah saya tiada niat nak h.ina OKU,” tulisnya.

Ketika dihubungi pada Rabu pagi, ibu kepada dua cahaya mata itu sekali lagi menafikan d.akwaan tersebut & menganggap ia sebagai cubaan utk memb.urukkan namanya.

“Video terbaharu saya vi.ral, orang kata saya h.ina OKU. Dalam video itu saya tak sebut atau kata sesiapa pun OKU. Saya tak h.ina, saya cuma berjalan macam tu dalam video live.

“Bila orang tak suka saya, segala benda mereka akan cari salah. Saya buat siaran live FB itu ketika pulang rakaman di TV Al Hijrah. Pada waktu itu, ada orang komen, kata saya ni lapar fa.mous.

“Jadi saya buat gaya berjalan macam tu. Saya tak sebut OKU sekian-sekian. Saya tak buat utk OKU. Tapi orang salah faham. Kenapa nak ambil t.indakan? Sedangkan saya tak h.ina OKU. Saya tak sebut nama OKU,” ujarnya.

Menurut Kak Long, dia penat berdepan i.su demi is.u, malah setiap tindak-tanduknya di media sosial menjadi perhatian netizen yg mahu mencari kesa.lahan & menjatuhkannya.

“Niat saya, hanya Allah saja yg tahu. Saya tak kata OKU & tak sebut OKU. Sekarang bila buat live FB, orang akan rakam video live saya. Orang tunggu masa saja. Saya terlalu penat nak layan. Saya nak fokus hidup & berniaga. Saya malas nak fikir.

“Saya buat live sekadar happy, utk hiburkan diri. Pesanan saya kepada yg sebar video saya, saya tak akan maafkan awak. Sesiapa yg edit video saya, pun saya tak maafkan.

“Orang berlakon cerita watak OKU tu, adakah mereka h.ina OKU? Ramai lagi orang buat, kenapa cari salah saya?” ujar Kak Long lagi.

Dalam pada itu, Kak Long yg berada di ibu negara sejak Ahad lalu demi memenuhi jemputan TV Al Hijrah baru sahaja tiba di Dungun, Terengganu sekitar jam 4 pagi Rabu.

Biarpun sudah membuat rakaman, TV Al Hijrah pada Selasa mengumumkan penangguhan siaran rancangan tersebut.

Selain pihak produksi & Kak Long, Pencetus Ummah PU Amin selaku pengacara turut dike.cam te.ruk oleh netizen.

Laporan Polis Telah Dibuat

Seorang jurutera mekanikal membuat laporan polis berhubung t.indakan seorang wanita merakam video membuat mimik muka seolah-olah memperl.ekehkan orang kurang upaya OKU.

Pengadu, Khairull Hafiz Ismail, 42, berkata, dia melihat video itu ketika berada di rumahnya di Taman Puchong Utama, Puchong, di sini, pada 11.30 malam tadi.

“Beberapa bulan lalu, Senator Ras Adiba Radzi ada membuat laporan polis terhadap dua individu yg mengh.ina OKU, namun masih ada segelintir individu tdk mengendahkan perkara ini.

“Sebagai individu tergolong dalam kumpulan OKU, saya merasa tdk puas hati dengan ti.ndakan wanita itu k3rana ia adalah satu penghi.naan kepada OKU.

“Disebabkan itu, saya membuat laporan polis sebagai satu peringatan kepada kita semua supaya saling menghormati & tdk mengh.ina bukan sahaja terhadap golongan OKU, tetapi antara satu sama lain,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Abd Khalid Othman ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berhubung perkara itu.

“Kami menerima laporan daripada pengadu yg terkesan dengan satu hantaran video dimuat naik pemilik akaun Facebook bernama Hafiz Shukri berkaitan seorang wanita, Wan Noor Baizura atau dikenali sebagai Kak Long Dungun.

“Dalam video itu, wanita terbabit membuat mimik muka serta berperwatakan seperti OKU seolah-olah memperl.ekehkan golongan berkenaan.

Menurut pengadu yg juga OKU fi.zikal, dia tdk berpuas hati dengan hantaran berkenaan & membuat laporan polis utk rujukan pihak berkaitan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Abd Khalid berkata, pihaknya sedang menjalankan s.iasatan berhubung perkara itu utk meneliti dengan lebih terperinci.

Beliau berkata, setakat ini, tiada ucapan menghi.na dibuat wanita terbabit, cuma mimik muka sahaja & semakan akan dilakukan di semua daerah sekiranya terdapat laporan sama diterima.

Kredit : Mstar/HM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantausemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Sangat Wajar Dicontohi, Ini Cara Kerajaan Türkiye Bantu Meringankan Beban Rakyatnya | Article Update

Seluruh dunia kini dilihat sudah mula terkesan dengan ketidakstabilan ekonomi yg mempengaruhi nilai mata wang, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.