Home / Semasa / Terlalu Serabut, Sesak Dan Padat, Buku Teks Sains Tahun 6 Teruk Kena Kecam | MyBlog

Terlalu Serabut, Sesak Dan Padat, Buku Teks Sains Tahun 6 Teruk Kena Kecam | MyBlog

Selain dari masalah beg berat, terdapat beberapa lagi isu yg merisaukan ibu bapa mengenai pembelajaran anak mereka di sekolah ketika ini.

BACA: Sistem Pendidikan Kini Menyusahkan Otak Murid Sekolah Rendah, Penggubal Silibus Nak Apa?

Salah satu darinya ialah mengenai isi kandungan buku teks sekolah pada hari ini yg berserabut & membebankan pemikiran murid sekolah rendah.

Seperti yg dibangkitkan oleh Dr Othman Talib di laman Facebooknya, isi kandungan buku teks Sains Tahun 6 pada hari ini didapati terlalu sesak & padat.

Ini sudah tentu menyukarkan lagi murid-murid utk lebih mudah belajar & memahami fakta yg ingin disampaikan.

Ahli panel yg bertanggungjawab menggubal & meluluskan penerbitan buku teks sekolah ini harus memperbaiki lagi mutu persembahan isi kandungannya demi kualiti pendidikan negara pada masa akan datang.

Othman Talib

Sains Tahun 6

Baru pagi ada masa nak jenguk buku teks Tahun 6 yg orang rumah beli beberapa minggu lepas.

Panas juga hati aku bila nampak kotak-kotak yg diletakkan gambar PENSEL yg aku dah komen dulu.
Ramai ibu bapa beli buku ini dengan duit sendiri.. tetapi tdk boleh guna k3rana semua kotak diletak gambar pensel. Tolonglah.. gambar pensel tu adalah ikon bagi ‘edit’.. letakkan luar kotak atau dalam arahan sebab ini buku… bukan skrin komputer.

Othman Talib

SESAK & PADAT adalah ciri utama buku teks sekolah & paling serius dalam buku teks Sains. Murid pun tak tahu ap4 yg penting & ap4 yg tdk k3rana semuanya cuba dimasukkan. Jika buka buku Sains & lepas tu buku Maths utk baca.. boleh ‘trauma’..
Fakta yg mudah dalam Sains ditulis dengan panjang lebar dengan dialog & lukisan kartun yg melemaskan.

Othman Talib

Dialog-dialog inilah yg patut berlaku secara intensif & autentik antara guru & murid semasa PdP atau semasa explorasi.. BUKAN ditulis menjela-jela dalam buku teks sekolah… 🔥
TERLALU BANYAK DISTRACTOR sebaik sahaja buku teks Sains ini dibuka. It’s too much for elementary school.. too much!

C Othman Talib

Murid ada yg language intelligence, number intelligence, interpersonal intelligence, kinestatic intelligence & semua intelligences ini perlu digarap dengan aktiviti.. interaksi.. eksplorasi .. ICT… maka persembahan perlu ringkas & mudah utk fokus kepada idea-idea utama utk murid berikan tumpuan.
White space… mana white space? Aku sendiri tertutup selera nak baca buku ini .. OMG

D Othman Talib

Apa motif wujudnya buku teks seperti ini yg menyesakkan dada anak-anak arus perdana. Bukalah ap4 pun buku Sains Year 6 antarabangsa.. anda tdk akan ketemu satu buku sepadat & sesesak buku Sains ini dengan persembahan diberikan kepada idea utama..big idea atau core concepts.
Ada sesiapa boleh tolong jelaskan kenapa ini berlaku… utk ap4 & kenapa ia terus menerus berlaku?

Bagaimana sesak buku ini.. mungkin begitulah sesaknya minda mereka yg meluluskan buku seperti ini..

OT

Othman Talib

Di ruangan komen beliau pula, didapati beberapa netizen turut mengambil kesempatan utk memberikan pendapat.

“Pengsan.. 1st page terus tak faham.” – Anim Zalina Azizan

“Maaflah. Saya pun serabut mata tengok gambar pertama. Saya tak teruskan ke gambar seterusnya. Serabut.” – Amrul Azmi Mizan

“Serabut perut. Tak da selera nak mandang. Sian bebudak weh…..” – Yahya Saaid

Sumber & kredit foto: Facebook Othman Talib

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Gagal Kawal Emosi Ketika Jawab Soalan, Sifu Bisnes ‘Disekolahkan’ Oleh Netizen | Article Update

Seorang sifu bisnes terkemuka yg bertaraf jutawan & mempunyai ribuan pengikut telah ditegur oleh seorang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.