Home / Semasa / 10 Cara Mudah Bagaimana Nak Atasi Masalah ‘Jet Lag’ | MyBlog

10 Cara Mudah Bagaimana Nak Atasi Masalah ‘Jet Lag’ | MyBlog

Dr Rizal Abu Bakar dari Neuroversiti.com sekali lagi berkongsi panduan berguna melalui laman Facebooknya utk orang ramai.

Kali ini, Dr Rizal berkongsi masalah jet lag atau gangguan tidur yg disebabkan oleh perjalanan jauh melalui udara & merentasi zon masa.

Perjalanan jauh ini menyebabkan jam biologi yg mengawal waktu bangun & tidur serta ritma harian seseorang terganggu.

Ketika ramai yg mengambil kesempatan utk bercuti & mengerjakan ibadah umrah pada waktu ini, perkongsian Dr Rizal ini dirasakan memang benar-benar sesuai & amat bermanfaat.

Hanya 10 cara mudah ini sahaja yg disarankan oleh Dr Rizal bagi mengatasi masalah jet lag.

1 Jet Lag

Sekarang musim orang tunai umrah. Semua rindu Tanah Haram.

Perjalanan nak ke sana ambil masa belasan jam. Mahu jet lag dibuatnya.

Nak hilangkan jet lag? Ramai akan angguk. Jet lag berlaku sebab beza masa tempat kita travel dengan tempat tinggal kita.

Contohnya kalau pergi buat umrah. Beza masa 5 jam. Bila balik kita masih dok ikut masa kat Mekah.

Masa makan, masa tidur masih kat sana. Tapi kita dah kat Malaysia. Mengantuk & lapar ikut waktu sana.

Macam mana nak keluar cepat dari jet lag ni? Senang saja. Elak dari ikut waktu sana dengan,

Pukul 12 lebih keluar rumah & dapatkan cahaya matahari. Benda ni penting utk reset circadian rhythm atau jam biologi kita.
Kalau mengantuk sangat tidur tdk lebih dari 30 minit. Kunci jam. Minta orang kejutkan. Bila bangun terus mandi.
Makan pada waktu kita bukan waktu negara kita lawat. Ikut time table Malaysia. Kalau lapar sangat tengah malam, ambil sepotong buah saja. Itu dah memadai utk trick otak yg anda sedang makan. Minum air.
Buat senaman ringan waktu pagi atau petang.
Gelapkan rumah seawal jam 9:30. Buka lampu satu tempat saja. Ini akan bantu melatonin utk keluar. Melatonin adalah hormon tidur.
Masa nak tidur pastikan suhu bilik sekitar 22-24 darjah selsius. Ini akan bantu melatonin keluar.
Pastikan bilik tidur gelap tanpa cahaya. Kalau kulit (organ terbesar manusia) detect ada cahaya, dia akan relay information ke otak kata hari masih siang. Pengeluaran melatonin akan terbantut.
Lepas makan malam boleh ambil suplemen magnesium & ashwagandha. Kedua-dua ni akan bantu dapat tidur nyenyak.
Elakkan minuman berkafein selepas jam 2 petang. Kafein boleh sebabkan tidur terjaga-jaga.
Elak dari guna handphone, tengok movie atau aktiviti yg bagi cergas 4 jam sebelum tidur.

Cuba try test yg di atas ni dulu.

Insya-Allah dapat break cycle jet lag dengan cepat.

Selamat mencuba.

#DrRizal

BACA: Doktor Ajar Cara Nak Buat Ubat Batuk Sendiri Di Rumah, Hanya Pakai 2 Bahan Sahaja

Sumber & kredit foto: Facebook DrRizal Abu Bakar

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Penduduknya Berpendapatan Tinggi Tapi Banyak Masalah Bantut Dan Obesiti? | Article Update

“Ada sesuatu yg tdk betul kenapa Putrajaya dikenali antara yg mempunyai pendapatan tinggi di Malaysia …

Leave a Reply

Your email address will not be published.