Home / Semasa / Rugi Hampir RM16 Ribu, Mangsa Dedah Taktik Penipuan Kerja ‘Part-Time’ Supaya Orang Ramai Tak Terpedaya | MyBlog

Rugi Hampir RM16 Ribu, Mangsa Dedah Taktik Penipuan Kerja ‘Part-Time’ Supaya Orang Ramai Tak Terpedaya | MyBlog

Meskipun kerap kali diuar-uarkan mengenai kegiatan penipuan dalam talian, namun masih ramai masyarakat menjadi mangsa sehinggakan ada yg kerugian mencecah jutaan ringgit.

Ramai yg mencari pekerjaan sambilan utk menambah pendapatan demi menampung kos sara hidup yg agak mencabar masa kini.

Namun begitu, masih ramai yg kurang pendedahan apabila mudah terpedaya dengan tawaran kerja hanya denga malayari Internet.

Terbaharu, seorang pengguna Twitter @aboiii98 telah berkongsi sekeping gambar menunjukkan laporan polis miliknya yg mengatakan dirinya telah ditipu oleh ‘scammer’.

Katanya, dia telah kehilangan hampir RM16,000 daripada duit simpanan & pinjaman dari orang sekeliling gara-gara terpedaya dengan sindiket penipuan itu.

Mangsa Taktik Penipuan Kerja Part Time

Jumpa ‘iklan pekerjaan’ di Facebook

Menurut lelaki itu, mangsa diberikan kerja dengan perlu membeli beberapa produk di Shopee menggunakan wang sendiri & utk setiap pembelian akan diberikan komisen sebanyak 10% serta wang akan dikembalikan.

Pada awalnya, dia mendapatkan wang seperti dijanjikan tetapi apabila melakukan tugasan seterusnya, masalah mula timbul hanya k3rana berlaku sedikit kesilapan.

Mangsa cuba mendapatkan semula ‘refund’ tanpa perlu komisen yg dijanjikan dengan menghubungi recruiter yg bertanggungjawab tetapi disebabkan sudah melebihi masa maka dia perlu membayar denda terlebih dahulu.

Setelah membuat pembayaran seperti yg diminta, pihak tersebut mengatakan bahawa bahawa sistem ‘down’ & hanya boleh refund pada keesokkan hari.

Dia mula sedar dirinya ditipu apabila masih gagal mendapatkan wangnya semula sehingga ke hari ini, lantas membuat laporan polis.

Mangsa Taktik Penipuan Kerja Part Time

Perkongsian tersebut mendapat perhatian ramai & rata-ratanya bersimpati dengan nasib yg menimpa mangsa. Ada juga yg mengatakan pernah berdepan dengan sindiket penipuan ini.

Dalam pada itu, mangsa meminta orang ramai agar berhati-hati & tdk mudah terpengaruh dengan ‘kerjaya’ ini.

Mangsa Taktik Penipuan Kerja Part TimeAntara iklan ‘scam’ yg dijumpai

Sementara itu, isu ini telah pun dijelaskan pihak Shopee sebagai satu penipuan & meminta para pengguna utk tdk melayan mana-mana mesej sama ada daripada WhatsApp, Facebook, Instagram atau platform lain yg mencurigakan jika ia menawarkan pekerjaan.

Taktik ini katanya digunakan utk memperdaya mangsa dengan memberi ganjara terlebih dahulu sebelum menjerat mangsa memberi lebih banyak wang utk ditipu.

Mangsa Taktik Penipuan Kerja Part Time

Sumber: Twitter Aboi

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Syamsul Yusof, pecɑh panggung! filem Mat Kilau tembusi angka RM39.2 juta!

FILEM epik Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan arahan Syamsul Yusof yg mula ditayangkan di negara ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.