Home / Semasa / Aplikasi JAKIM Sengaja Disalah Erti Sebagai ‘Conversion Therapy’ – Niat Jahat Melampau Yang Akhirnya Berjaya Pengaruhi Google | MyBlog

Aplikasi JAKIM Sengaja Disalah Erti Sebagai ‘Conversion Therapy’ – Niat Jahat Melampau Yang Akhirnya Berjaya Pengaruhi Google | MyBlog

Berlaku kekecohan beberapa hari yg lepas akibat tindakan Google yg menggantung khidmat muat turun aplikasi JAKIM dari Play Store.

Aplikasi Hijrah Diri – Homoseksualiti yg dibangunkan bersama oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) & RAXBIT tersebut disekat k3rana didakwa merupakan satu bentuk “conversion therapy” (terapi penukaran).

Kekecohan terus memuncak setelah portal berita antarabangsa The Guardian turut membuat liputan mengenai hal ini.

Ditambah pula dengan wujudnya golongan cerdik pandai yg lantang bersuara mengenai conversion therapy ini yg dikatakan tdk beretika serta bersifat penderaan seperti yg didakwa oleh pegawai penyelidikan Amnesty International Malaysia, Rachel Chhoa-Howard & Prof Adeeba Kamarulzaman yg sibuk membuat ciapan di Twitter.

Terdapat juga segelintir golongan yg agak melampau seolah-olah nak menyamakan aplikasi telefon pintar yg hanya menawarkan khidmat nasihat ini dengan penyeksaan emosi & fizikal yg dikenakan ke atas Alan Turing (Benedict Cumberbatch) dalam filem The Imitation Game (2014).

Perkara ini akhirnya ditegur oleh seorang peguam terkemuka, Lukman Sheriff di laman Facebooknya yg gigih cuba menerangkan kenapa aplikasi tersebut sebenarnya bukan salah satu conversion therapy, tetapi hanyalah mainan jahat pihak tertentu utk memperdaya Google seterusnya menyekat kebebasan bersuara mengenai agama Islam.

Conversion Therapy

Mengajar Nas Quran Dan Sunnah Bukan “Conversion Therapy”

Kita kena faham macam mana perkataan memberi maksud. Tiap-tiap perkataan ada konotasinya. Dan boleh ubah dari masa ke semasa.

“Conversion therapy” adalah satu perkataan yg mempunyai konotasi yg sangat negatif. Dalam sejarah conversion therapy, utk menjadi seseorang itu heterosexual, Barat menggunakan terapi electric shocks, dadah, surgeri & sebagainya atau dalam erti kata lain torture. Inilah maksud implikasi & konotasi conversion therapy. (Sila lihat lampiran)

Conversion Therapy

Jadi apabila satu program atau app yg dibuat secara sukarela utk menyatakan atau menasihatkan kedudukan dalam Quran & Sunnah & perspektif Islam di “ban” ini amatlah bahaya & melampau. Ia menyekat kebebasan beragama kita. Ia menyekat bagaimana kita nak bersuara.

Please note program atau app ini tiada langsung unsur paksaan fizikal whatsoever & hanya menasihati. Tiada siapa memaksa download. (Nak download kena tahu password seseorang). Jadi memanggil ini sebagai conversion therapy memang berniat jahat utk menyalahgambar/misrepresenting this issue. Hakikatnya, program ini jauh sungguh dari ap4-ap4 konotasi “torture” yg timbul dari perkataan conversion therapy. Sebab itu Prof Adeeba tdk betul dalam melabel ini unethical dalam membawa physical harm. Saya rasa beliau tak pernah buka program itu pun.

Kalau program melibatkan paksaan fizikal atau torture ini cerita lain. Tetapi apabila ianya hanya sekadar menasihati & kita dilarang utk meluahkan atau menyuarakannya ini sudah melampaui batas. Dahlah kenyataan Islamophobia berleluasa, ini pula nak menceritakan kedudukan kita pun salah. Double whammy. Yang mungkar dibenarkan tetapi yg baik disekat. Terbalik langsung. Ia menyekat kita dari bersuara terus. Teruk betul dah ni.

Macam mana isu ini boleh masuk suratkhabar Guardian pun saya tak tahu. There is nothing for us to be embarrassed seperti mana diajukan dalam Twitter. Apa yg terjadi adalah suppression of freedom of expression and religion. Dia menyekat kita bersuara tentang agama kita. Kita sepatutnya bukan sahaja ashamed dengan tindakan Google yg termakan dengan kenyataan kebencian terhadap Islam, tetapi menentangnya dalam menyekat kebebasan bersuara & agama kita.

Sumber & kredit foto: Facebook Lukman Sheriff

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Penduduknya Berpendapatan Tinggi Tapi Banyak Masalah Bantut Dan Obesiti? | Article Update

“Ada sesuatu yg tdk betul kenapa Putrajaya dikenali antara yg mempunyai pendapatan tinggi di Malaysia …

Leave a Reply

Your email address will not be published.