Home / Semasa / Indah Dan Mudah Dipelajari, Bahasa Melayu Banyak Digunakan Di Bumi Mekah & Madinah | MyBlog

Indah Dan Mudah Dipelajari, Bahasa Melayu Banyak Digunakan Di Bumi Mekah & Madinah | MyBlog

Lazimnya, kita akan melakukan persediaan mempelajari sesuatu bahasa negara yg kita hendak melawat walaupun sekadar kemahiran asas & bahasa Inggeris menjadi bahasa komunikasi utama di mana-mana.

Namun, lain pula yg berlaku jika kita berada di Bumi Mekah & Madinah apabila bahasa Melayu dijadikan bahasa kedua dalam percakapan dalam kalangan para peniaga.

Persepsi awal kebanyakan kita akan menganggap bahasa Arab & Inggeris akan menjadi bahasa berkomunikasi utama di Tanah Suci.

Pengalaman ini dikongsikan oleh seorang Tokoh Bahasa & Kebudayaan Melayu Nusantara, Prof. Datuk Dr. Aripin Said ketika beliau sedang mengerjakan umrah pada 6 Mac lalu.

penggunaan bahasa Melayu secara berleluasa di kota suci tersebut dianggap aneh baginya tetapi membanggakan

“Berasa aneh Bahasa Melayu digunakan secara meluas di kota suci tetapi dalam masa yg sama tetap merasa bangga,” katanya.

Penggunaan bahasa Melayu itu digunakan oleh peniaga & toko besar pelbagai produk seperti permaidani, jubah, tasbih, buah-buahan & sebagainya.

Arab Saudi Umum Buka Semula Makkah 31 Mei Ini

Bahasa Melayu indah & mudah dipelajari

Berkongsi pengalaman ketika berbual dengan peniaga Arab di sana, peniaga mengakui bahasa Melayu begitu indah & mudah dipelajari sesuai dengan lidah semua bangsa.

Tambah peniaga, tetamu Allah SWT yg datang dari Malaysia & nusantara berbahasa Melayu pada musim haji & ibadah umrah merupakan sumber rezeki penduduk & pengusaha hotel di situ.

Menurutnya, bahasa Melayu turut digunakan oleh pengusaha hotel di bahagian hadapan & peniaga kanak-kanak juga fasih berbahasa tersebut utk melariskan perniagaan.

Lebih menarik, peniaga di Mekah & Madinah sanggup belajar bahasa Melayu selepas urusan tawar-menawar dalam perniagaan menjadi lebih mudah.

Peniaga Arab juga mengakui perniagaan jubah, tasbih & lain-lain di bumi anbiya itu lebih laris apabila berbahasa Melayu k3rana ramai yg memahami bahasa dunia ini.

Dalam pada itu, Prof. Datuk Dr. Aripin Said yg juga bergelar Tokoh Wa­risan Orang Hidup Kebangsaan, menasihatkan masyarakat Malaysia yg masih tdk fasih berbahasa Melayu utk menguasai sepenuhnya bahasa kebangsaan ini.

Untuk makluman, Bahasa Melayu bukan sahaja masih diguna pakai di peringkat antarabangsa tetapi menduduki tangga ke-10 bahasa paling popular penggunaannya di dunia.

Pada masa ini terdapat lebih 6,000 bahasa yg masih diguna pakai, akan tetapi hanya 20 bahasa sahaja yg dikategori & diberi taraf bahasa rasmi termasuk Bahasa Melayu.

BACA: Papan Tanda Di Korea Selatan Sudah Mula Sokong Penggunaan Bahasa Melayu

Sumber: Utusan Malaysia

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Pelakon Lufya Omar Dibel4sah Lelaki Mencvlik Anaknya, Lihat Apa Terjadi Selepas Itu

“Seorang lelaki Melayu yg bersifat dayus telah memukul saya menggunakan batang kayu di kepala, badan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.