Home / Semasa / Guna bomoh halau hujan sebelum perlumba4n, litar MotoGP Mandalika dis4mbar kilat

Guna bomoh halau hujan sebelum perlumba4n, litar MotoGP Mandalika dis4mbar kilat

Semalam, tular di media sosial mengenai kisah pembukaan sukan permotoran di penganjuran Grand Prix Indonesia di Litar Jalanan Antarabangsa Pertamina Mandalika setelah penganjur dikatakan menjemput pawang atau bomoh hujan utk membantu memulihkan cuaca agar perlumbaan dapat dijalankan selepas mengalami hujan yg lebat di kawasan tersebut.Menurut sumber, bomoh hujan yg dikenali sebagai Rara Wulandari dikatakan seorang bomoh hujan yg dicadangkan oleh Erick Thohir yg merupakan Menteri Badan Usaha Milik Negara k3rana seringkali terlibat secara langsung pada setiap acara yg dihadiri oleh Presiden Indonesia, Jokowi Widodo.

Namun, sebaik sahaja ritual yg kononnya hendak mengelak cuaca bermula, permukaan jalan litar MotoGP Mandalika telah disambar kilat.

Menerusi video yg dimuatnaik, panahan kilat dilihat berlaku di litar tersebut sehingga mengejutkan orang ramai & pelumba.

Bunyi dentuman yg kuat dapat kedengaran setelah kilat ‘menyambar’ litar itu di dalam video yg tular itu.

Ritual yg melibatkan persembahan yg dikelilingi oleh parit air, ketulan ais & abu kayu itu sememangnya adalah perbuatan syirik & menyekutukan Allah itu telah mengundang perasaan marah netizen.

Tidak kurang juga ada warganet yg berpendapat sekiranya bomoh itu benar-benar hebat, hujan tdk akan turun pada hari kejadian & begitu juga dengan kilat.

Selain itu, terdapat juga warganet melahirkan perasaan takut & seram sebaik sahaja menonton video terbabit.

Menurut laporan, perlumbaan yg sepatutnya berlangsung pada jam 3 petang kelmarin itu terpaksa ditangguhkan.

Sumber : Twitter @MotoGP

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Contoh Tradisi Budaya Buli Di SBP Yang Ramai Tidak Tahu Dan Tidak Diberitahu Oleh Anak Anda | Article Update

Sememangnya kes buli yg serius masih kerap dilaporkan berlaku di sekolah-sekolah asrama di Malaysia. Namun, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.