Home / Semasa / Kalau Dah Ada PTPTN, Perlukah Lagi Untuk Membuat Simpanan Atau Tabungan Pendidikan Anak Anda? | MyBlog

Kalau Dah Ada PTPTN, Perlukah Lagi Untuk Membuat Simpanan Atau Tabungan Pendidikan Anak Anda? | MyBlog

Ibu bapa amat digalakkan utk membuat simpanan atau tabungan bagi membiayai pendidikan anak mereka di kolej atau universiti pada masa depan.

Mungkin ramai yg tdk menyedari kepentingan ini k3rana beranggapan pinjaman pelajaran atau biasiswa memang amat mudah diperolehi di Malaysia.

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) misalnya, memang sentiasa menyediakan pinjaman buat golongan pelajar yg memerlukan serta boleh dimohon ketika tiba waktunya nanti bagi anak mereka tersebut utk melanjutkan pelajaran kelak.

Jadi, adakah benar simpanan atau tabungan pendidikan anak itu sebenarnya tdk perlu? Kalau dah ada PTPTN kenapa nak menyimpan lagi?

Azizi Ali menerusi laman Facebooknya, Azizi Ali Mentor Wang telah menghuraikan persoalan ini setelah mendapat satu komen pembaca mengenainya.

Dalam hantaran beliau ini, beliau telah memberikan 3 sebab kenapa pendapat tersebut dianggap kurang tepat & kenapa ibu bapa memang masih amat digalakkan utk membuat simpanan pendidikan anak mereka di peringkat awal lagi.

Azizi Ali

Tidak lama dahulu, saya menulis tentang education fund utk anak-anak kita. Basically, saya mengesyorkan anda utk menyimpan wang khusus utk education fund ini seawal & secepat mungkin. Ini adalah k3rana kos membiayai pelajaran di kolej & universiti adalah amat tinggi. Ianya masuk berpuluh-puluh ribu ringgit setahun. Jadi lebih awal anda menyimpan wang tersebut, lebih baiklah.
Seorang pembaca membuat komen tentang PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional). Beliau berpendapat yg kita tak perlu membuat simpanan tersebut k3rana boleh minta loan PTPTN. Untuk mereka yg kurang arif tentangnya, loan PTPTN ini adalah loan yg diberikan badan ini pada pelajar utk membiayai kos pelajaran di kolej & universiti.
Walaupun pandangan ini tdk salah, saya rasa ianya kurang menyerlah. Saya berikan 3 sebab mengapa di bawah.
Pertamanya, tak ada siapa yg boleh memberi jaminan PTPTN akan wujud di masa depan. Walaupun education loan akan wujud, tetapi jika ianya diberikan oleh institusi kewangan, kadar faedahnya sudah tentu lebih tinggi daripada yg dikenakan oleh badan kerajaan. Ini hanya akan menambah beban kepada anak-anak kita apabila membayar balik loan tersebut.
Keduanya, apabila mengambil PTPTN, ANAK KITA MEMULAKAN KARIERNYA DENGAN BERHUTANG. Malah dia sudah berhutang berpuluh ribu ringgit sebelum bekerja lagi! Saya tak rasa ini merupakan a good start! Of course, utk mereka yg datang daripada keluarga yg memang tdk mampu, please go ahead and apply for the PTPTN loan k3rana ianya memang akan menolong.
Ketiganya, saya berpendapat yg kita yg lebih beruntung & dimurahkan rezeki oleh Allah, patut membayar kos pelajaran anak-anak kita sendiri. Ya, kita bayar sendiri kos tersebut & memberikan peluang memohon biasiswa & loan PTPTN itu kepada mereka yg betul-betul memerlukannya. Kita berikan peluang & jalan kepada keluarga yg kurang mampu supaya mereka boleh menghantar anak-anak ke IPT & seterusnya keluar daripada kemiskinan.
This is why I paid for all my daughters’ education myself. I did not apply for any scholarships or loans from anyone or any agency. Despite spending hundreds of thousands for their education, saya & keluarga masih okey! So, the expense did not do us any harm. I am happy about this and also happy because it gave other families – mereka yg lebih memerlukannya – a chance to apply for the scholarships and PTPTN loans.
Jadi rumusan post ini ialah anda perlu menyimpan wang khusus utk education fund anak-anak anda ini seawal & secepat mungkin.

BACA: Pengajaran Buat Peminjam Lain, Wanita Ini Kongsi Bagaimana Hutang PTPTN 1 Sen Boleh Jadi RM515 Lepas 6 Tahun

Sumber & kredit foto: Facebook Azizi Ali Mentor Wang

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Psiko ‘Terpaling’ Kejam Dari Neraka! Mayat Dikerat 14 Dan Ditemukan Di Tapak Pelupusan Sampah | Article Update

Ibu bapa mana yg tdk sedih apabila mendapat perkhabaran buruk mengenai anak gadis mereka yg …

Leave a Reply

Your email address will not be published.