Home / Semasa / Selepas McDonald’s Tutup, Rusia Buka Restoran Baharu Dengan Menu Serupa | MyBlog

Selepas McDonald’s Tutup, Rusia Buka Restoran Baharu Dengan Menu Serupa | MyBlog

Selepas rangkaian restoran makanan segera terbesar McDonald’s menutup 850 cawangannya di Rusia, muncul restoran tempatan sebagai alternatif utk penduduknya menikmati makanan segera seumpama itu.

Menariknya, restoran makanan segera baharu itu memiliki logo yg hampir sama dengan McDonald’s dengan menu serupa tetapi pada harga yg lebih murah.

BACA: Penduduk Rusia Serbu Restoran McDonald’s Sebelum Ditutup. Burger Dijual Dalam Pasaran Gelap

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine membuatkan rangkaian restoran makanan segera itu menutup sementara cawangannya di sana sebagai tanda protes.

Presiden & CEO McDonald’s Rusia, Chris Kempczinski mengatakan bahawa pihaknya menghentikan perniagaan ketika ini sebagai sokongan tdk mengabaikan penderitaan manusia yg sepatutnya tdk perlu terjadi di Ukraine.

Meskipun begitu, beliau memberi jaminan tetap menggaji seramai 62,000 pekerjanya.

Restoran McDonald’s Versi Rusia

Berita penutupan McDonald’s Rusia menjadi tumpuan dunia telah menyebabkan warganya berasa khuatir hingga panik dengan keputusan itu.

Ada yg sanggup berbelanja lebih hanya utk membeli puluhan burger McD sebagai simpanan stok.

Namun begitu, penutupan McDonald’s di sana telah digantikan dengan kemunculan restoran ‘klon’ bernama Uncle Vanya.

Dilaporkan, pengusaha restoran Uncle Vanya telah mengajukan pendaftaran tanda dagangan kepada pihak berkuasa Rusia.

Logo baharu restoran itu merupakan huruf ‘B’, namun pemilihan warna hingga bentuknya sangat mirip logo McDonald’s yg ikonik.

Restoran McDonald’s Versi Rusia

Memetik laporan agensi berita Rusia, Interfax, rangkaian restoran itu mampu menggantikan 250 gerai McDonald’s di ibu kota Rusia selama setahun.

Nama Uncle Vanya diambil daripada drama abad ke-19 & kesemua bahan makanan restoran itu menggunakan hasil tempatan sahaja.

Bagi mendukung restoran Uncle Vanya, Dewan Bandar Moscow dikatakan telah memberikan dana 500 juta rubel kepada rangkaian restoran makanan segera tempatan itu dengan mengambil alih lokasi McDonald’s.

“Pekerjaan perlu dipertahankan & harga diturunkan,” ujarnya Majlis Persekutuan Rusia.

Sumber: Detik

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.