Home / Semasa / Pengeluaran KWSP Sepatutnya Jadi Pilihan Terakhir

Pengeluaran KWSP Sepatutnya Jadi Pilihan Terakhir

KUALA LUMPUR, 24 Mac – Kebiasaannya peraturan biasa yg perlu dipatuhi oleh setiap pekerja adalah tdk menyentuh dana persaraan mereka, tdk kira ap4 juga yg berlaku.

Namun begitu, bukan semua orang memiliki kemampuan kewangan utk bertahan dengan kejutan ekonomi yg diakibatkan oleh peristiwa besar seperti pandemik COVID-19 & langkah sekatan pergerakan utk membendungnya.

Ekonomi Malaysia terjejas teruk akibat daripada penularan pandemik tersebut dengan kadar pengangguran naik mendadak kepada 5.3 peratus pada Mei 2020.

Bagaimanapun, impak ekonomi telah mula berkurangan pada suku keempat 2021 apabila kadar pengangguran susut kepada 4.3 peratus pada suku tersebut – paras terendah sejak pandemik itu melanda negara – apabila permintaan terhadap tenaga kerja meningkat kembali di tengah-tengah pemulihan ekonomi.

Ringgit juga turut terkena tempias & terjejas teruk akibat daripada pandemik tersebut.

Penurunan nilai mata wang telah menjejaskan kuasa beli rakyat Malaysia apabila lebih banyak wang kertas tempatan diperlukan utk ditukarkan kepada dolar AS.

Ini bermakna taraf hidup rakyat Malaysia akan menurun disebabkan kuasa beli yg rendah.

Pengeluaran Keempat KWSP

Bagi sesetengah orang, pelan persaraan kekal menjadi satu impian. Kita tdk boleh melabur pada masa depan sekiranya keadaan kewangan kita pada masa sekarang kurang baik.

Sebagai contoh, ketika ini, 48 peratus daripada 6.1 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di bawah usia 55 mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 dalam dana persaraan mereka.

Dalam usaha terbaharu utk membantu mereka yg memerlukan, kerajaan telah membenarkan sekali lagi pengeluaran KWSP sebanyak RM10,000. Adakah ini langkah yg wajar?id=”google_ads_iframe_/21622890900,56509919/MY_thesundaily.my_res_article_mid4_970x250//970×90//728×250//728×90//300×250//336x280_0__container__”>Sebelum pengeluaran terbaharu ini, kerajaan telahpun membenarkan penyimpan KWSP utk mengeluarkan sehingga RM71,000 daripada dana persaraan mereka menerusi tiga program pengeluaran KWSP, yg secara kolektifnya berjumlah RM101 bilion.

Seperti yg diketengahkan oleh KWSP, ini menyebabkan sejumlah 6.1 juta ahli kini memiliki simpanan kurang daripada RM10,000 dalam dana persaraan mereka. Dana persaraan itu menekankan bahawa setakat Oktober 2021, seramai 3.6 juta pencarum memiliki kurang daripada RM1,000 dalam akaun mereka.

Dalam kumpulan ini, dua juta ahli Bumiputera memiliki simpanan kurang daripada RM1,000.

CGS-CIMB Research berkata walaupun pengeluaran RM10,000 kali ini akan memberikan kesan jangka pendek yg positif, ia juga berpotensi memburukkan lagi krisis persaraan yg sekarang ini diibaratkan seperti ‘bom jangka’ & tiga pengeluaran sebelum ini telah menyebabkan usaha mencapai matlamat simpanan asas terencat ke belakang selama lebih dari 10 tahun.

Sejak pandemik bermula, simpanan median bagi ahli berusia 54 tahun merosot kepada RM37,000 setakat Disember 2021 berbanding RM41,000 sebelum COVID-19, jauh daripada simpanan asas yg disyorkan oleh KWSP iaitu sebanyak RM240,000 jika seseorang itu mahu menghabiskan purata RM1,000 sebulan utk selama 20 tahun selepas bersara.

“Malah, keperluan penjimatan asas adalah berdasarkan garis pendapatan isi rumah terendah iaitu RM930 setiap bulan, yg merupakan anggaran yg agak sederhana,“ kata firma pembrokeran itu dalam satu nota penyelidikan.

Hanya 27 peratus daripada ahli aktif KWSP mampu memenuhi keperluan penjimatan asas berbanding 36 peratus sebelum pandemik.

Justeru, dalam persekitaran pemulihan ekonomi ketika ini, pengeluaran KWSP sepatutnya digunakan dalam situasi kecemasan & hanya sebagai pilihan terakhir.

Institut Demokrasi & Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) percaya bahawa keputusan utk membenarkan pengeluaran KWSP tdk didasarkan pada logik ekonomi yg kukuh tetapi sebagai tindak balas yg menurut kepada agenda politik.

Badan pemikir itu menjelaskan langkah jangka pendek berkenaan akan memberikan kesan buruk jangka panjang serta menggesa para pemimpin politik utk mempertimbangkan kesan negatif seperti dasar yg diperlukan bagi pesara & generasi akan datang.

Impak kepada KWSP

Baru-baru ini, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz berkata KWSP perlu melupuskan beberapa pelaburannya di luar negara termasuk menangguhkan pelaburan domestik dalam jangka pendek & sederhana jika satu lagi pengeluaran RM10,000 dibenarkan.

Profesor Madya Ekonomi Fakulti Perniagaan Universiti Kuala Lumpur (UNIKL), Aimi Zulhazmi Abdul Rashid menyamakan penjualan aset portfolio luar negara KWSP sebagai “memusnahkan sumber pendapatan penting” k3rana KWSP telah mengumumkan bahawa 37 peratus daripada pendapatan pelaburannya pada 2021 datang dari luar negara k3rana hasil dalam pasaran domestik kurang menggalakkan.

“Oleh itu, jika KWSP terpaksa menjual lebih banyak portfolionya di luar negara, ini akan menjejaskan sumbangannya kepada pendapatan KWSP dalam jangka panjang. Ekonomi global & iklim kewangan pula masih belum pulih sepenuhnya daripada pandemik COVID-19,“ katanya kepada Bernama.

Aimi juga menjelaskan Konflik Rusia-Ukraine turut menyebabkan harga komoditi seperti minyak mentah melonjak sehingga mencetuskan inflasi yg tinggi, yg mana kadar inflasi Ameika Syarikat sebanyak 7.9 peratus pada Februari 2022 adalah yg tertinggi dalam empat dekad.

“Jadi, dengan tekanan inflasi yg agak tinggi, mana-mana pengurus dana seperti KWSP perlu bekerja keras, yg bukan sahaja perlu melabur secara strategik utk mendapatkan pulangan yg baik tetapi juga melindungi simpanan pencarum,“ katanya.

Kelangsungan Untuk Meneruskan Kehidupan

Menaikkan gaji minimum, memastikan terdapat pekerjaan yg mencukupi di pasaran, & menangani kenaikan harga barang keperluan akan menjadi kaedah yg lebih baik bagi melindungi tenaga kerja.

Pada masa ini, kerajaan baru sahaja mengumumkan dasar gaji minimum RM1,500 yg sangat dinanti-nantikan yg akan dilaksanakan pada 1 Mei.

Aimi berkata jaringan keselamatan sosial yg baharu diperlukan memandangkan Malaysia semakin pantas menjadi negara yg semakin menua, walaupun mengikut piawaian global, menurut unjuran Bank Dunia.

“Statistik telahpun suram walaupun sebelum kelulusan pengeluaran sekali sebanyak RM10,000 diberikan; sebanyak 6.7 juta pencarum mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam akaun KWSP masing-masing.

“Selain itu, fakta yg sangat menakutkan telah didedahkan bahawa daripada 6.7 juta itu, kira-kira 60 peratus hampir tdk mempunyai ap4-ap4 wang dalam akaun mereka.” katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa kelulusan terkini pengeluaran RM10,000 sekali sahaja akan mengurangkan lagi tabungan KWSP & memberi kesan kepada portfolio pelaburan dana persaraan.

“Ini memerlukan tindakan yg seimbang, tetapi situasi yg membimbangkan ialah krisis besar dalam persaraan pada beberapa tahun akan datang,“ katanya sambil menambah bahawa realitinya adalah lebih sukar k3rana peningkatan kos sara hidup di Malaysia lebih cepat daripada pertumbuhan pendapatan.

“Sudah tentu, hampir mustahil utk bergantung kepada baki minimum selepas pengeluaran KWSP, & pada perspektif saya, kebanyakan rakyat Malaysia tdk lagi boleh bergantung kepada KWSP utk persaraan mereka,” katanya’

Masyarakat Menua

Menurut data Bank Dunia, Malaysia telah pun menjadi masyarakat yg semakin menua pada tahun 2020, dengan kira-kira 7.0 peratus daripada populasi berumur 65 tahun ke atas.

Berdasarkan unjuran terkini, Malaysia akan menjadi “masyarakat menua” menjelang 2044 dengan lebih 14 peratus penduduknya berumur 65 tahun ke atas.

Pengarah Ekonomi & Perniagaan IDEAS Juita Mohamad menegaskan bahawa adalah penting populasi pesara Malaysia yg semakin bertambah mempunyai “sandaran” yg mencukupi apabila mereka bersara.

“Dengan ekonomi yg semakin pulih & pasaran pekerjaan semakin kukuh tanpa sekatan, IDEAS percaya bahawa pengeluaran KWSP harus digunakan sebagai pilihan terakhir & dalam situasi kecemasan sahaja,” katanya sambil menambah terdapat pelbagai dana sedia ada yg boleh digunakan di peringkat Persekutuan & juga negeri, seperti dana zakat & Tabung Bantuan Bencana Negara.

— Bernama

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.