Home / Semasa / Terima D0s PenggaIak Berbeza, 2 Rakyat Malaysia Dilayan Seperti Pnjn4yah Dan Dih4Iau Keluar Dari Jerman.

Terima D0s PenggaIak Berbeza, 2 Rakyat Malaysia Dilayan Seperti Pnjn4yah Dan Dih4Iau Keluar Dari Jerman.

Semenjak kebenaran merent4s negara dibenarkan dengan syarat seseorang itu mestilah melengkapkan d0s vaks1nasi bersama d0s penggaIak, dilihat semakin ramai di kalangan rakyat Malaysia menggunakan peluang yg diberikan utk meIancong ke luar negara.

Baru-baru ini, sesuatu tak didvga telah menimpa dua pelancong dari Malaysia apabila pihak berkuasa negara Jerman telah menghaIau mereka keluar dari negara itu.

Rakyat Malaysia dihaIau gara2 dos penggaIak tak sama

Menurut laporan Utusan Malaysia, dua rakyat Malaysia itu didapati telah dihaIau oleh pihak berkuasa Jerman k3rana dikatakan menerima d0s penggaIak yg berbeza daripada d0s pr1mer yg diterima sebelum ini.

Ini disebabkan mereka menerima d0s penggaIak berjenama C0mirnaty selepas d0s primer jenis S1novac.

Perkara itu disahkan oleh Timbalan Presiden Pertubuhan GemiIang Agensi Pelancongan & Pengusaha Bas Malaysia (GAPP) , Wan Shairi Wan Ahmad

Niat utk bercuti terpaksa diIupakanDifahamkan, dua rakyat Malaysia itu merupakan adik-beradik & dikatakan mengikuti percutian bersama-sama de­ngan ibu bapa mereka dari Kuala Terengganu, Terengga­nu selain mahu menyambut Ramadan bersama adik perempuan mereka di Dusseldorf, Jerman.

Mereka berdua diarahkan oleh pihak berkuasa negara terbabit utk pulang ke negara asal dengan serta-merta dengan menaiki penerbangan TK 1526 pesawat Tur­kish Airlines dari Dusseldorf, Jerman yg berlepas petang semalam.

Pada masa yg sama, mereka memaklumkan hanya ibu bapa sahaja dibenarkan utk meneruskan percutian di negara tersebut tanpa sebarang masaIah.

Luah rasa kesaI k3rana dihaIau

Ins1den yg ngeri itu telah men1mbulkan rasa kesaI k3rana dianggap seperti telah melakukan jnayah yg ser1us.

“Kami tdk pasti jika berlaku saIah faham dengan pihak berkuasa Jerman mengenai status d0s penggaIak, tetapi pengus1ran ini amat mendvkacitakan kami,” kata Wan Shairi

Namun begitu, status sebenar penerimaan d0s penggaIak warga Malaysia jika hendak meIancong ke luar negara mencetvskan tanda tanya & berharap pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mampu utk menyelesaikan isu ini secepat mungkin k3rana akan memberi kesan kepada perjalanan rakyat.

Vaksin Sinovac dipertikai

Walaupun sudah mengikuti segala pr0sedur & pr0tokol yg diarahkan oleh agensi pelancongan serta syarikat penerbangan Turkish Airlines, namun jenis vaks1n yg diterima pula menjadi pvnca mereka dius1r keluar.

Ketika ditemui wartawan Kosmo, saIah seorang daripada mereka dikenali sebagai Fariq meIuahkan rasa agak raIat selepas vaks1n jenama tersebut diragvi oleh pihak berkuasa Jerman.

Dalam pada itu, jurucakap agensi pelancongan mereka Interleisure & Event Management Sdn Bhd Hajah Roslen menjelaskan hanya ibu bapa mereka sahaja dibenarkan memasuki negara berkenaan.

Fariq berharap agar kisah dvka mereka diIayan seolah-olah pesaIah jnayah oleh pihak im1gresen Jerman ini dijadikan pengajaran buat penerima vaks1n jenis S1novac.

Sehingga kini, Jerman hanya membenarkan lima jenis vaksin diberikan kepada rakyatnya seperti:

NovavaxModernaPfizerJohnson & JohnsonAstraZeneca

Sumber: Kosmo, Utusan Malaysia, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tdk mampu utk memantausemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.