Home / Terkini / Kerajaan T4nggung RM28 Bilion Subsidi Bah4n Api Berikut4n Kenaikan Harga Miny4k Ment4h Global

Kerajaan T4nggung RM28 Bilion Subsidi Bah4n Api Berikut4n Kenaikan Harga Miny4k Ment4h Global

Sebany4k RM28 bilion subsidi bahan api perlu dibayar oleh kerajaan tahun ini berikutan ken4ikan harga minyak mentah global, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Mohd Shahar Abdullah, lapor The Star.

“Minyak mentah berada pada AS$85 (RM359) setong pada Januari tahun ini, lebih tinggi daripada AS$55 (RM232) setong bagi tempoh yang sama tahun lalu. Disebabkan ini, kerajaan terpaksa menanggung kenaikan drastik sebanyak sepuluh kali ganda dalam subsidi untuk petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG). Ini berm4kna peningkatan subsidi daripada RM200 juta pada Januari tahun lepas kepad4 RM2 bilion untuk Januari tahun ini,” katanya kepada Datuk Amiruddin Hamzah (Parlimen Kubang Pasu) di Dewan Rakyat pada Khamis.

Beliau berkata keraj4an perlu membayar subsidi sehingga RM28 bilion tahun ini jika harga minyak ment4h kekal melebihi paras AS$100 (RM422) setong berbanding RM11 bilion untuk 2021. Mohd Shahar berkata rakyat Malaysia membayar RM2.05 untuk seliter bahan api RON95, wal4upun ia akan menelan kos RM3.70 seliter jika tiada subsidi.

Tambah beliau lagi, harg4a RON95 seliter di Malaysia masih rendah berbanding negara lain seperti Arab Saudi (RM2.61), Thailand (RM6), Indonesia (RM3.78) dan Singapura (RM9.20).

Kepada soalan tambahan Amiruddin, Mohd Shahar berkata walaupun Malaysia telah mendapat manfaat daripada harga minyak yang tinggi sebagai negara pengeluar minyak, keuntung4n itu digunakan untuk mengimbangi kos subsidi bahan api.

Beliau berkata keraj4an menganggarkan keuntungan RM44 bilion berdasarkan minyak mentah Brent yang dijual pada AS$68 (RM287) setong.

“Tetapi setakat Mac tahun ini, miny4k mentah Brent berlegar pada kira4-kira AS$96 (RM405) setong,” katanya.

Mohd Shahar berkata, angka yang diberikan hanyalah anggaran, kerana kos sebenar hanya boleh dikira selepas mengambil kira kesan konflik Rusia-Ukriane.

Tambahnya, kerajaan kini sedang mengkaji cara untuk melaksan4kan lebih banyak subsidi bersasar untuk segmen tertentu Keluarg4 Malaysia bagi memastikan hanya mereka yang layak mendapat manfaat daripada subsidi itu.

.

About admin2

Check Also

Video Ini Tunjuk Perbezaan Layanan ‘Double Standard’ Antara Mat Saleh Dan Mat Nepal Oleh Rakyat Malaysia

Boleh dikatakan apabila content creator dari negara barat datang melancong ke Malaysia atau berniaga di sini atau boleh bercakap dalam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.