Home / Semasa / 2 Artis Ini Bakal Berdepan , Ameng Spring Tampil Bagi Nasihat

2 Artis Ini Bakal Berdepan , Ameng Spring Tampil Bagi Nasihat

Kuala Lumpur: Selain ada yg pernah dipenjara & dijatuhi hukuman denda, dua selebriti dalam industri hiburan Malaysia kini berdepan hukuman lebih parah iaitu g4 ntvng  mandatori jika sabit kesalahan akibat memiliki pelbagai jenis d4 d@h.

Terdahulu, kes mengedar d@d4h jenis kan4b1s yg dihadapi penyampai radio, Isma Halil Hamzah, 49, disiasat mengikut Seksyen 39B Akta D4 d@h Berbah4ya (ADB) 1952.

Mengikut pertuduhan, Isma Halil didakwa mengedar kan4b1s dengan anggaran berat 409 gram di sebuah rumah di Jalan Semarak, Wangsa Maju di sini, jam 5.35 petang pada 27 Ogos 2021.

Isma Halil mengaku tdk bersalah ketika pertuduhan dibacakan ke atasnya di Mahkamah Tinggi di sini, Februari lalu.

Terkini, pada Khamis lalu (24 Mac), seorang penyanyi nasyid lelaki ditahan di kediamannya di sebuah kondominium di Kota Damansara di sini & pemeriksaan menemui 17 batang pokok ganja di rumah berkenaan.

Dia yg juga komposer turut disiasat mengikut Seksyen 39B ADB 1952 & Seksyen 6B ADB 1952.

Artis terbabit kini direman bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Ketika diminta mengulas isu selebriti dalam industri hiburan yg terkait dengan isu siasatan mengikut Seksyen 39B ADB 1952 ini, Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) Datuk Freddie Fernandez berkata, semua itu perlu diserahkan kepada mahkamah utk membuat penghakiman.

“Ia bukan kes pertama (selebriti ditahan mengikut seksyen ini), namun kita tdk boleh terus menghukum mereka ini.

“Ini k3rana mereka perlu menghadapi perbicaraan & mereka belum boleh dikatakan bersalah selagi belum disabitkan dengan kesalahan itu,” katanya.

Menurut Freddie, ada yg mengatakan jumlah d@ d4h ditemui adalah besar & terus menjatuhi hukuman terhadap selebriti berkaitan.

“Kita pun tdk tahu sama ada ia digunakan utk diri sendiri atau diedar. Ia masih perlu disiasat & disahkan oleh pihak berkuasa.

“Tidak adil jika kita terus menjatuhi hukuman terhadap mana-mana selebriti yg ditahan sedangkan siasatan atau perbicaraan masih berjalan,” katanya.

Pada masa sama, Freddie turut menggesa mana-mana artis yg masih terbabit dengan dad4h supaya meninggalkan tabiat itu.

“Berhenti segera, jangan korbankan nyawa kita k3rana dad4h.

“Kita boleh hidup tanpa d@  d@h. Apa guna dad4h kepada badan kita ini,” katanya.

Freddie turut meminta mana-mana artis yg mahu meninggalkan tabiat menghisap d@  d4h, namun sukar melakukannya supaya bertemu pihaknya.

Katanya, Karyawan akan berusaha utk membantu dengan mendapatkan mana-mana pusat pemulihan dengan syarat, artis terbabit memang mahu berhenti menghisap dad4h.

Kita akan hilang semuanya: Ameng

Kuala Lumpur: “Saya sudah ada titik hitam dalam hidup, saya harap rakan artis mahupun sesiapa saja jangan tersilap langkah.

“Kita akan hilang semuanya apabila terjebak dengan penyalahgunaan dd4h. Keluarga anak-anak. Jika dia seorang artis, dia akan hilang populariti, jika dia orang biasa orang akan sukar mempercayai & akan terus dipandang serong.”

Demikian nasihat vokalis kumpulan Spring, Ameng atau nama sebenarnya Wan Aminuddin Wan Ismail, 54, (gambar) yg pernah ‘tersalah langkah’ & terjebak dengan penyalahgunaan dd4h tdk lama dulu.

Ameng berkata, titik hitam dalam hidupnya itu akan sentiasa ada, namun dia tetap bersyukur k3rana kejadian itu menjadi titik tolak perubahan dalam kehidupannya.

“Bayangkan, waktu kena tahan, didapati bersalah, masuk pula penjara, kena sebat. Sehingga sekarang saya boleh merasai kesakitannya & ia menjadi salah satu faktor perubahan dalam hidup.

“Ketika itu, saya hilang semuanya, hilang populariti, hilang keluarga & pastinya hilang kepercayaan dalam kalangan rakan serta kalangan peminat.

“Waktu itu, saya mula terfikir musibah yg berlaku pada diri saya ini k3rana Allah SWT marah dengan saya, bila marah pasti ada buat silap,” katanya kepada Metro Ahad. Dan Alhamdulillah, saya berubah kepada diri yg lebih baik, Insya-Allah,” katanya kepada Metro Ahad.

Untuk rekod, Ameng pernah dipenjarakan lapan tahun dengan 10 sebatan pada 2011 atas kesalahan memiliki dad4h.

Ameng berkata, tiga amalan yg dilakukannya iaitu menjaga solat, berzikir & membaca al-Quran menjadikan dia kuat utk terus istiqomah mengubah kehidupannya berbanding sebelum ini.

“Saya akan pastikan setiap hari saya habis membaca 10 muka surat al-Quran & dalam seminggu, saya akan menghafal satu muka surat & ia sudah menjadi rutin dalam kehidupan saya.

“Kehidupan sebagai artis ini memang tdk menentu, namun selepas mengamalkan membaca al-Quran ini, saya dapati kehidupan lebih tenang, Alhamdulillah, ada saja rezeki tdk putus-putus walaupun dalam bermacam persaingan.

“Sekarang pun saya banyak dijemput dalam platform umum utk berkongsi kisah hidup & saya harap pengalaman hidup saya ini boleh dijadikan iktibar utk orang lain,” katanya.

‘Mungkin dah guna lebih 10 tahun tahun’

Kuala Lumpur: Penagih yg menanam ganja di rumah kebiasaannya sudah lama menggunakan bahan terlarang berkenaan.

Presiden Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih) Ramli Abd Samad berkata, kebanyakan penagihan ganja berkemungkinan sudah menggunakan bahan ini melebihi 10 tahun.

“Ganja yg ditanam di rumah biasanya utk kegunaan sendiri, mungkin juga penggunaannya turut dikongsi bersama-sama rakan penagih lain.

“Bagi artis yg mengambil dad4h, tujuannya utk menambahkan kreativiti berkarya, lebih berkeyakinan & tdk gementar apabila menyanyi di pentas bagi seorang penyanyi.

“Namun, tanpa mereka sedar sudah berg4ntung bahan itu utk melakukan sesuatu perkara,” katanya.

Beliau berkata, ganja ialah tumbuhan yg di dalamnya terdapat dua komponen kimia utama iaitu tetrahydrocannabinol (THC) & cannabidiol (CBD).

“TCH ialah bahan khayal utk menambah kreativiti berkarya manakala CBD digunakan utk perubatan termasuk rawatan barah, epilepsi & sebagainya.

“Di media sosial, ramai artis antarabangsa menunjukkan penggunaan ganja secara terang-terangan.

“Ini juga boleh mempengaruhi artis Malaysia utk turut sama menggunakan ganja,” katanya.

Ramli berkata, kesan penggunaan ganja adalah lebih rendah berbanding dad4h lain.

“Malaysia masih menggunakan Akta Dad4h Berb4haya 1952 yg perlu dipinda mengikut keperluan masa kini.

“Empat artis pernah menjalani rawatan di Pengasih & mereka sudah keluar daripada pusat ini serta pulih daripada pengaruh dad4h,” katanya.

kredit: hmetro

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.