Home / Semasa / Trend Guru Bersara Awal, Punca Sebenar Dan Implikasinya Cetus Kerisauan | MyBlog

Trend Guru Bersara Awal, Punca Sebenar Dan Implikasinya Cetus Kerisauan | MyBlog

Isu pendidikan di negara kita sering mendapat tumpuan serta menjadi topik perbincangan hangat di dada-dada akhbar kebelakangan ini.

Baru-baru ini, timbul pula isu terbaharu yg didedahkan oleh Kementerian Pendidikan mengenai trend persaraan awal dalam kalangan guru yg dilihat hampir menyamai kadar guru bersara wajib.

Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr Radzi Jidin berkata, penilaian serta perincian data kini sedang dibuat oleh pihaknya bagi mengenal pasti punca & corak sebenar trend yg merisaukan ini.

Sebelum ini, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad pernah meminta guru di Perak agar tdk mengambil keputusan bersara awal disebabkan tekanan akibat COVID-19.

Bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik juga pernah mendedahkan alasan yg seringkali dikemukakan iaitu k3rana ‘burnout’ atau kelesuan disebabkan bebanan kerja yg disifatkan terlampau banyak.

Apa sebenarnya punca trend ini? Dr Anuar Ahmad melalui satu hantaran di laman Facebooknya, cuba mengupas lagi isu ini dengan menggariskan beberapa implikasi & menyenaraikan beberapa faktor yg mungkin menyebabkan tercetusnya trend bersara awal ini.

Anuar Ahmad

Kita mempunyai hampir 430k guru di seluruh negara. Secara anggaran kasar, guru yg bersara wajib biasanya antara 10k-15k setiap tahun.

Beberapa hari lepas, YB Menteri Kanan Pendidikan maklumkan guru-guru yg bersara awal juga dalam jumlah yg hampir sama.

Jadi kita boleh buat anggaran kasar setiap tahun antara 20k-30k guru-guru telah tamat perkhidmatan samada bersara wajib atau bersara awal.

Ini anggaran kasar sahaja. Secara tepat tentulah hanya KPM sahaja yg tahu.

Apa implikasinya bila ramai guru mengambil keputusan bersara awal?

(1) Sistem pendidikan akan kehilangan ramai guru. Tetapi ada keadaan di mana ini tdk dapat dielakkan k3rana masalah kesihatan, komitmen keluarga & memilih kerjaya baru termasuk menjadi usahawan, itu pilihan guru. Tetapi media melaporkan ramai juga guru-guru yg bersara awal disebabkan oleh ‘burnout’ akibat tekanan kerja sebagai guru.

(2) Perancangan penempatan guru & pembelajaran murid-murid akan sedikit sebanyak terjejas k3rana keputusan guru utk bersara awal.  Memanglah isu ini kritikal khususnya kesan pada pembelajaran murid-murid apabila secara tiba-tiba sekolah kehilangan guru guru yg berpengalaman. Dan tentunya mengambil masa juga utk mengantikan dengan guru-guru baru.

(3) Tetapi keputusan guru bersara awal ada juga baiknya. Jika jiwa & minat mereka sudah tdk lagi dalam dunia pendidikan, sebaiknya mereka bersara awal. Kekosongan jawatan mereka boleh segera diisi oleh graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) yg semakin ramai jumlahnya. Ibarat kata orang ‘patah tumbuh hilang berganti’. ‘Satu pergi, sepuluh bertandang’.

Apa pun eloklah dikaji secara teliti mengapa guru bersara awal. Jika isunya adalah ‘burnout’, elok dicari jalan ‘menyelamatkan’ guru-guru yg ada sekarang.

atau…

Apakah k3rana isu gaji & gred perkhidmatan yg perlu disemak semula?

Atau isu pengiktirafan & penghargaan?

Atau mungkin juga memang betul beban kerja sebagai guru sangat membebankan?

Atau boleh jadi juga disebabkan kualiti kepemimpinan sekolah yg menjadi penyebabnya?

Kaji & bentangkanlah hasilnya segera. Sebaik-baiknya sebelum PRU15. 👍

BACA: Nasihat Buat Guru-Guru Muda Lelaki Yang Baru Nak ‘Up’

Sumber & kredit foto: Facebook Anuar Ahmad, BH Online, Kosmo!

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.