Home / Semasa / Cadangan Pensyarah Minta Tandas Guru Tidak Diasingkan Dengan Murid Cetus Perdebatan Netizen | MyBlog

Cadangan Pensyarah Minta Tandas Guru Tidak Diasingkan Dengan Murid Cetus Perdebatan Netizen | MyBlog

Bukan tandas awam sahaja, tandas kotor di sekolah juga sering menjadi isu tiap tahun apabila melibatkan tentang aspek kebersihan & keselamatan tandas.

Isu ini bukan sahaja di Malaysia k3rana hampir semua sekolah di dunia mengalami masalah sama.

Terbaharu, tular satu ciapan oleh seorang pensyarah di laman sosial Twitter memberi pandangan bahawa tandas guru & juga murid tdk sepatutnya diasingkan.

Menurutnya, tandas sekolah yg kotor akan melahirkan anak bangsa pengotor. Justeru, bagi menangani isu ini, tandas di sekolah sewajarnya perlu dikongsi antara guru & pelajar di samping pihak atasan menyediakan bekalan air bersih & mencukupi.

“Tandas guru & murid sepatutnya tak perlu diasingkan. KPM perlu usahakan agar tandas-tandas di sekolah kerajaan bersih, bekalan air mencukupi & sehingga ianya layak digunakan oleh para guru.

“Apabila diasingkan, isu tandas murid kotor di seluruh negara tak akan selesai sampai bila-bila.”

Jelasnya, bukan sahaja isu tandas murid kotor, pihak bertanggungjawab juga perlu mengambil perhatian mengenai prasarana asas sekolah yg perlu diperbaiki.

Tandas Guru Dan Murid Diasingkan

“Tandas sekolah yg kotor akan mengeluarkan ana-anak bangsa yg pengotor. Kadang tu bukan salah murid atau guru.

“Prasarana asas di sekolah kerajaan masih perlu di perbaiki. Sampai para guru berangan di FB, alangkah seronoknya kalau guru ada kubikel sendiri. Sebak membacanya.

“Kena ada perancangan bersepadu juga sebenarnya. Saya tahu ada guru yg tak setuju bercampur sebab ada sesetengah tandas sekolah,” katanya.

Bagaimanapun, ciapan tersebut mendapat perhatian ramai sehingga mengundang perdebatan yg mana rata-ratanya bersetuju & tak kurang juga yg berikan pendapat sebaliknya.

Tandas Guru Dan Murid Diasingkan

Tandas Guru Dan Murid Diasingkan

Sebahagian lagi tdk bersetuju k3rana khuatir jika berlaku perkara tdk diingini apabila bercampur tandas antara guru & murid.

Tandas Guru Dan Murid Diasingkan

Ada yg menegaskan adalah lebih baik sistem tandas sekolah perlu dinaik taraf dari segi kelengkapan yg dilihat jauh berbeza antara tandas murid & guru.

Sumber: Twitter Siti Raudzah Ghazali

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.