Home / Semasa / Lelaki Berpangkat Dato Dedahkan Prof Itu Sebenar Dah Bantu Pelajar Susah Itu. Rupanya Ada Pihak Ketiga Yg Cuba Sebar Aib

Lelaki Berpangkat Dato Dedahkan Prof Itu Sebenar Dah Bantu Pelajar Susah Itu. Rupanya Ada Pihak Ketiga Yg Cuba Sebar Aib

Hari ini netizen dikejutkan dengan satu klip video seorang pensyarah yg sedang mengajar secara atas talian (online) memarahi salah seorang pelajar dia.

Memarahi pelajar itu biasa tetapi ayat pensyarah tersebut dengan menyebut tentang B40 & memperlekehkan pelajar tersebut membuat netizen mula naik angin.

Pelbagai kecaman yg dilontarkan kepada pensyarah tersebut & seperti biasa pelbagai spelkulasi telah dikeluarkan.

Tindakan sewajarnya akan diambil terhadap seorang pensyarah yg didakwa menghina seorang pelajar B40 semasa sesi kuliah secara dalam talian.

Difahamkan, pensyarah itu mengajar dalam bidang pengurusan fasiliti di Fakulti Senibina, Perancangan & Ukur (FSPU) dekat Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Seri Iskandar, Perak.

Naib Canselor UiTM, Prof. Datuk Dr. Roziah Mohd. Janor berkata, beliau telah memberikan arahan kepada pengurusan utk mengambil tindakan terhadap pensyarah berkenaan.

Katanya, satu kenyataan akan dikeluarkan berhubung situasi berkenaan & termasuk tindakan terhadap pensyarah tersebut.

“Beliau merupakan pensyarah kontrak dari pensyarah tetap (bersara) sebelum ini & mengajar dalam bidang pengurusan fasiliti.

“Sekarang dia tdk mengajar, tetapi dalam tempoh utk diambil tindakan,” katanya hari ini.

Ada Sesuatu Yang Tidak Kena Tentang Video TersebutSeorang pengguna Facebook bernama Dato Rusly Abdollah telah memuat naik satu kenyataan di Facebook beliau sendiri berkenaan tentang pensyarah & pelajar tersebut.

Menurut beliau ap4 yg terjadi tdk sepatutnya berlaku k3rana ianya terjadi sudah lama & kenapa baru sekarang baru nak ditularkan?

Pelajar tersebut telah pun menamatkan pengajian dia & ap4 yg buat Dato Rusly lebih pelik adalah individu yg tularkan video tersebut bukanlah pelajar itu sendiri.

Ianya umpama seperti ada satu agenda jahat utk menjatuhkan pensyarah tersebut.

Beliau memberitahu sebenarnya pensyarah tersebut telah membantu pelajar itu.

“Student dah grad.. video ni last year.. kawan sekelas yg viralkan kt Twitter & dia dh delete acc lepas viral.. prof yg hina student tu katanya dia dh usahakan laptop utk student tu sampai dia grad.. Yg jahat sebenarnya kawan sekelas yg viralkan.. dgn niat mengaibkan.. tp netizen tak blh terima isu B40”

Posting Dato Rusly menjadi tular di Facebook dengan ribuan perkongsian telah dibuat.

Dibawah antara komen komen netizen:

“Fitnah dihujung jari..klu prof tu X marah student xkan push diri..klu xdpt melalui mak ayh,cuba la mintak dgn adik bradik..tu maksud prof..sbb bab pelajaran ni laptop paling utama..tp yelah,netizen ni suka ambik yg negatif je utk sebar..”

“Telah berlaku pun ada asbab di sebaliknya..mungkin Allah nk kita yg lain buka mata dn tdk sewenangnya meletak setiap orang dlm kasut yg sama..boleh judge sesuka hati tanpa usul periksa..asbabnya kita yg lain ambik iktibar dn pengajaran..silapnya tetap ada dikedua pihak..moga semuanya dipermudahkan”

“Baik, bagus, cemerlang, perihatin, still tak menghalalkan verbal and mental abuse. Peringatan utk diri sendiri, semoga sentiasa empati dengan semua org”

Sehingga hari ini kita tdk menerima ap4 ap4 kenyataan dari Pensyarah & pelajar itu sendiri.

Kredit: FB Dato Rusly Abdollah / Bharian Online

Artikel : AwatttSyeikhh Network

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini.

Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.