Home / Semasa / Deretan Kereta Di Woodlands Checkpoint, Rakyat Singapura Tidak Sabar Masuk Ke Malaysia

Deretan Kereta Di Woodlands Checkpoint, Rakyat Singapura Tidak Sabar Masuk Ke Malaysia

Malaysia dan Singapura mengumumkan pembukaan semula sempadan darat kedua-dua negara berkuat kuasa 1 April hari ini dengan sebahagian besar prosedur operasi standard (SOP) dilonggarkan.

 

Kesan daripada pembukaan sempadan yang diumumkan, tular pelbagai gambar dan video yang menunjukkan sebahagian rakyat Singapura berpusu-pusu masuk ke Malaysia.

Dalam satu gambar yang dimuat naik oleh media Bernama, kelihatan deretan kereta sudah mula beratur sejak tengah malam semalam sehingga mencetuskan kesesakan di Woodlands Checkpoint.

 

Melalui kelonggaran yang diberikan, pengembara dari kedua-dua negara yang lengkap vaksinasi dibenarkan untuk merentas sempadan darat tanpa perlu menjalani kuarantin atau melaksanakan ujian saringan COVID-19, termasuk ujian prapelepasan dan semasa ketibaan.

 

https://www.instagram.com/bernamaofficial/?utm_source=ig_embed&ig_rid=ae4aa956-010c-4d20-bc6c-abda56326ab6&ig_mid=9AAC8307-E269-453F-B021-3299ADA940E8

 

Selain rakyat Singapura, terdapat juga beberapa video yang menunjukkan kehangatan suasana seolah-olah seperti hari raya di mana kebanyakan rakyat Malaysia turut mengambil peluang untuk pulang ke Malaysia setelah tersekat di negara jiran sejak wabak COVID-19 melanda dunia.

 

Mereka bersorak gembira sambil berjalan kaki melintasi sempadan Singapura Malaysia. Sebahagiannya pula menaiki motorsikal yang sabar menunggu sejak semalam untuk pulang ke negara asal.

 

Ini merupakan antara kebebasan awal yang diberikan oleh kerajaan dalam usaha peralihan daripada fasa pandemik dan endemik. Sejak negara dilanda COVID-19 pada awal tahun 2020, kebebasan yang dinikmati oleh rakyat Malaysia banyak disekat bagi membendung wabak yang telah membunuh berjuta orang di seluruh dunia.

 

Kredit : Vocket

About admin2

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.