Home / Islamik / Ribuan Cengkerik ini memasuki Kota Makkah, Marilah kita sama-sama mengambil peringatan seperti mana yg djelaskn dalam Al-Quran Melalui Surah Al-A’araf

Ribuan Cengkerik ini memasuki Kota Makkah, Marilah kita sama-sama mengambil peringatan seperti mana yg djelaskn dalam Al-Quran Melalui Surah Al-A’araf

Perkongsian kisah ribuan cengkerik  dikatakan memasuki Kota Makkah tdk beberapa lama dulu, marilah sama-sama kita mengambil peringatan seperti mana yg ada disebutkan di dalam Al-Quran melalui Surah Al-A’araf. Semoga ianya menjadi pengajaran buat kita semua agar sentiasa mentaati Allah SWT.

Dapat dilihat ribuan cengkerik berterbangan & m4ti selepas disembur asap. Malah lebih teruk cengkerik-cengkerik ini dilihat hinggap di badan jemaah sehingga memenuhi tubuh mereka.

Selepas tersebar luas, ada yg mengaitkan kejadian ini dengan bibit-bibit kerosakan yg dibawa masuk ke Semenanjung Arab termasuk negara Timur Tengah dengan adanya tari4n melampau, jVdi & sebagainya.

Sebagai manusia kerdil, ternyata Allah sudah menurunkan ayat al-Quran sejak 1400 tahun dahulu seperti dinyatakan dalam surah Al-A’raf ayat 133 yg membawa maksud:

Kami pun menghantarkan kepada mereka t4ufan, & belalang, & kutu, & katak, & dar4h, sebagai tanda-tanda & bukti yg jelas nyata, maka mereka juga tetap berlaku somb0ng t4kbur & menjadi kaum yg menderh4ka.

Malah surah ini turut dikaitkan dengan kesomb0ngan yg dilakukan oleh kaum-kaum terdahulu termasuk Kaum Nabi Musa yg enggan tunduk kepada kekuasaan Allah SWT. Namun selepas diturunkan b4la, Dan apabila azab yg tersebut itu menimpa mereka, mereka (merayu dengan) berkata:

“Wahai Musa! Pohonkanlah kepada Tuhanmu utk kami dengan (kehormatan) pangkat Nabi yg diberikanNya kepadamu (yg menjadikan permohonanmu sentiasa makbul). Sesungguhnya jika engkau hapuskan az4b itu daripada kami, tentulah kami akan beriman kepadamu, & sudah tentu kami akan membebaskan kaum Bani Israil (pergi) bersamamu”.

Dalam pada itu, satu kenyataan rasmi dari Majlis Perbandaran Tanah Suci Makkah berkaitan ser4ngan ribuan cengkerik ini.

Berhubung dengan isu semasa Iaitu video yg merakamkan ribuan serangga memenuhi beberapa kawasan di sekitar kota Makkah Assyarif.

Majlis Perbandaran Kota Suci Makkah telah membuat siasatan & hasil dari siasatan itu menjelaskan:

Bahawa serangga itu adalah sejenis serangga yg bernama (janadibu sauda) atau (al jaddejad). Atau dikenali juga sebagai lipas malam (cengkerik). Ia terbang sekawan dari tempat lain ke tempat lain.

Walau bagaimana pun pasukan keselamatan yg dikhususkan dari unit kawalan serangga telah dihantar bagi menyelesaikan masaalah ini.

Pekerja pembersihan melakukan kerja-kerja membersih selepas cengkerik ini m4ti.

Sebanyak 138 orang pekerja yg disertakan bersama mereka sebanyak 111 pest controls atau alat pembasmi serangga.

Pembasmian telah dilakukan bermula dari sudut yg mana ia banyak didapati keluar. Iaitu saluran air bawah tanah, Saluran air kumbahan, Laluan terbuka atau tertutup. Semua ini dilakukan disekitar masjidil haram assyarif khususnya di bahagian yg bernama Al Qusyasyiyyah.

Maka sesungguhnya, pihak berwajib telah berjaya menangani masaalah ini dengan mengerahkan segala tenaga & usaha mereka. Bergantung pada kemampuan yg mereka miliki sebagai menjaga kesucian tanah haram ini.

Ia menjadi bukti pantas & segeranya perlaksanaan ini dilakukan serta-merta bagi membasmi serangga serangga ini agar bisa menjaminkan keamanan & keselamatan ke atas pengunjung tetamu tetamu Allah di Baitullah.

sumber: My Team Network

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.