Home / Semasa / Di Sebalik Minda Majoriti Kaum Cina | Article Update

Di Sebalik Minda Majoriti Kaum Cina | Article Update

Tidak kira walau ap4 agama, bangsa & keturunan sekalipun, pendidikan amat penting dalam kehidupan pada masa kini.

Namun, setiap bangsa di Malaysia mempunyai persepsi yg berlainan. Cara didikan & galakan dari ibu bapa masing-masing juga berbeza.

Misalnya, ramai ibu bapa berketurunan Melayu yg berkemampuan pada hari ini sanggup membelanjakan wang yg banyak semata-mata utk menghantar anak mereka ke kelas tuisyen.

Kebanyakan dari kaum Melayu juga kini dilihat lebih cenderung memilih Sekolah Berasrama Penuh atau Sekolah Berprestasi Tinggi & Maktab Rendah Sains MARA sebagai pilihan utk anak mereka.

Bagaimana pula dengan kaum Cina di Malaysia? Zee How Tai atau lebih dikenali dengan gelaran Apek Cina telah membuat perkongsian berikut di laman Facebooknya:

Apek Cina

Minda majoriti kaum Cina dalam pendidikan

Pendidikan adalah isu paling mustahak dalam majoriti keluarga Cina. Lebih daripada agama & kebudayaan.
Kualiti pendidikan adalah lebih penting daripada Bahasa.
Susunan pilihan jenis sekolah di Malaysia mengikut keutamaan buat majoriti ibu bapa Cina:

-Sekolah Antarabangsa (jika berkemampuan)-Sekolah Swasta O Level (jika berkemampuan)-Sekolah Kluster seperti SMK SABS Kuantan, TKC N. Sembilan, SMK Kolej SAH Alor Setar, MRSM-Sekolah persendirian (UEC) utk kawasan tengah & selatan semenanjung & SMJK (SPM) utk Utara & Pantai Timur semenanjung-Sekolah Menengah Kebangsaan

Majoriti ibu bapa sanggup gadaikan yg boleh digadaikan utk pendidikan anak, contohnya bapa saya, ambil loan & jual rumah utk menampung pendidikan saya di UK.
Saudara mara akan kumpul duit jikalau seseorang anak saudara masuk universiti.
Sebelum 90-an, ibubapa akan menampar, memukul, memarah, atau menghukum anak sekadar keputusan peperiksaan yg kurang memuaskan.
Jika berkemampuan, setiap anak akan pergi 5-10 tuisyen setelah kelas.
Kalau ada 10 ringgit, 9 ringgit akan didermakan kepda sekolah & 1 ringgit kepada tokong.
Persaingan antara pelajar adalah tinggi di sekolah majoriti Cina & menyebabkan sifat kiasu & tekanan, yg bakal mendatangkan kejayaan dalam kerjaya dalam masa hadapan.
Yang selalu main isu perkauman, adalah mereka yg kurang berpendidikan bahkan berpendidikan Cina. Sebab pendidikan Cina mementingkan peradaban, moral, budi, sopan & taat kepada Raja & Negara.

Untuk maklumanApek Cina

BACA: 11 Perbezaan Amalan Dan Cara Hidup Di Antara Kaum Melayu Dan Cina Di Malaysia

Sumber: Facebook Ulasan Apek Cina

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.