Home / Semasa / Ketahui Teknik Yang Digunakan Oleh Sindiket Macau Scam Untuk Tukar ‘Caller ID’ | Article Update

Ketahui Teknik Yang Digunakan Oleh Sindiket Macau Scam Untuk Tukar ‘Caller ID’ | Article Update

Pelbagai teknik baharu kumpulan penjenayah dikesan setiap hari oleh pihak polis & orang ramai haruslah sentiasa peka dengan perkembangan semasa.

Polis DiRaja Malaysia Daerah Tangkak melalui laman Facebook rasminya baru-baru ini telah mendedahkan teknik yg sering digunakan oleh penjenayah siber terutama sekali sindiket Macau Scam ketika menyamar atau membuat panggilan palsu.

Dalam hantaran yg dibuat tersebut, pihak polis telah menjelaskan kepada orang ramai tentang sejenis teknik yg digelar Caller ID Spoofing.

Melalui infografik yg disertakan, orang ramai kini lebih mudah utk memahami operasi sindiket tersebut & lebih berhati-hati apabila menerima panggilan yg tdk dikenali.

Pihak polis juga menggesa orang ramai agar lebih cakna & sentiasa menambah ilmu dengan menggunakan Google sebaiknya.

Lihat perkongsian menarik dari pihak polis berikut.

Polis Daerah Tangkak

CALLER ID SPOOFING

Teknik yg digunakan penjenayah terutamanya sindiket Macau Scam.

Teknik utk menukar nombor telefon yg asal menjadi nombor telefon yg lain utk dipaparkan kepada penerima.

Macam mana polis tau teknik ni yg digunakan suspek?

– Sebab polis dah pernah tangkap sindiket pusat panggilan ni & siasatan/kajian telah dijalankan.

Dah tau, kenapa polis tak kesan je?

– Sebab sistem telekomunikasi di Malaysia ni bukan polis punya. Semua perlukan maklumat dari pihak ketiga. Kalau pihak ketiga tak dapat beri maklumat……

Dah tau kenapa Macau Scam ni ada lagi?

– Penjenayah ni pun benda hidup.. Membiak. Tangkap satu kumpulan, muncul kumpulan lain.

Alaa polis tangkap lepas tu lepas..

– Tahu tak ap4 itu tempoh reman?

– Tahu tak reman tu diluluskan oleh siapa?

– Tahu tak lepas tamat reman ap4 yg perlu dilakukan jika siasatan belum lengkap?

– Tahu tak siapa yg akan tentukan siasatan dah lengkap atau tak?

– Tahu tak utk tuduh sesorang & membebaskan seseorang dari pertuduhan tu tugas siapa?

Haa admin saja tinggalkan soalan supaya masyarakat Malaysia gunakan Google sebaiknya.

Bila Google satu perkara maka akan jumpa lebih banyak perkara. Makin bertambah ilmu.

Tapi ilmu tanpa guru juga salah. Selepas baca, bertanya kepada orang di bidang itu. Merendah diri utk bertanya itu mendidik kita supaya tdk bongkak & bangga diri.

#ccid#BeSmartStayAlert#spoofing#MacauScam#phonescam#PDRM

BACA: BAHAYA! Modus Operandi ‘Scammer’ Terbaru – Siap Keluarkan Waran Tangkap!

Sumber & kredit foto: Facebook Polis Daerah Tangkak

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Mata Fazura Muka Iras Fattah” – Sambut Hari Jadi Kedua, Kecomelan Fatima Dipuji Ramai

Nama pelakon Fattah Amin kian menjadi sebutan setelah karakter yg di bawanya di dalam filem …

Leave a Reply

Your email address will not be published.